Amikor hiába kell, nem kel! – Mi a baj a kelt tésztámmal?
Kelt tésztával dolgozni egészen addig könnyű, amíg az ember lányát fel nem világosítják, hogy ez bizony egy nehéz feladat. No, hát onnantól kezdve majd biztos nem fut fel az élesztő, nem jön fel a tészta, nem lehet dolgozni vele és így tovább. De miért is? Próbáljuk meg kideríteni!
Mert a kelt tésztának bizony lelke van, és 1000 és 1 oka lehet, amiért nem sikerül úgy, ahogyan Te azt szeretnéd. Vagy ha nem is ilyen sok, 5 undok indoka biztosan van a sikertelenségnek. Mondjuk ezek itt, ni!
Inkább az édesre bukik!
Ha a kelt tésztádba kell só is, ügyelj rá, hogy a felfuttatott élesztőt csak azután tedd a lisztes tálba, miután a sót és a lisztet alaposan összekeverted!
Van, aki forrón szereti!
Nos, az élesztő pont nem az! Nagyon fontos, hogy ne legyen se túl hideg, se túl meleg a folyadék, amiben felfuttatnád az élesztőt. A túl forró némi túlzással megöli az alapanyagot!
„Még, még, még, még, még! Ennyi nem elég!”
Ahhoz, hogy a kelt tésztánk a lehető legtökéletesebb legyen, nagyon is fontos odafigyelnünk a receptben leírt mennyiségekre! Ez főleg akkor fontos, ha változtatunk a mennyiségen, többet vagy kevesebbet szeretnénk készíteni az adott finomságból. Számolj utána mindenképpen, mennyi is az annyi!
Te sem csíped a huzatos helyeket, ugye?
Naná, és a szépen összegyúrt, kelésre váró tésztád sem! Tedd meleg helyre, a fűtőtestre, vagy napos részre, hogy szép nagyra megnőjön, míg nyugodtan pihenget!
Öreg élesztő bizony használhatatlan élesztő
Nem biztos, hogy az 1-2 hete lejárt, habár látszatra semmi különöset nem mutató friss élesztővel még érdemes próbálkozni, mert a sikertelenség szinte garantált! A kelt tészta készítéséhez bizony nem árt némi rákészülés, legalábbis az élesztő beszerzését illetően. A szárított verziónál is érdemes figyelni a lejárati dátumot. Talán ott még csalhatunk néhány hetet, de a felhasználását húzni annak sem érdemes!
Forrás. nosalty.hu