2015.07.12. 08:21:02 11939 330

Apró, piros bogyók az egészségedért: a ribizli
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A ribizliről mindig gyermekkorom nyaralásai jutnak eszembe. A nagymamánál töltött néhány hét általában mindig a ”ribizliszüretre” esett, aminek mi, gyerekek is aktív részesei voltunk. Persze, a belőle készült lekvár, szörp, vagy sütemény elpusztításában is jeleskedtünk. Pedig akkor még azt sem tudtuk, milyen egészséges.

Ribizli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ribizli

Ribizli, a háromszínű

Nálunk a piros a sláger, pedig létezik fehér és szinte fekete változata is. Mind közül a leggazdagabb vitaminforrás a fekete, a legismertebb pedig egyértelműen a piros.

Megéri a „vesződséget”?

De meg ám!:-) A bevezetőben írt szüretelésnél az apró bogyók eltávolítása a kis, zöld kacsokról ugyan nagy meló, de egy kis családi összefogással, vagy némi motivációval szerintünk könnyen megoldható feladat ez is. Jó, a gyümölcshöz képest túl nagy magok is okozhatnak némi bosszúságot, de a most következőkért megéri!

Ribizlivel…

… az egészségért

Amikor gyerekkorukban kétpofára tömtük az ebből készült lekvárokat, süteményeket, vagy „csakúgy” ettük a bokorról, nem hittük volna, hogy egy valóságos vitaminbombával van dolgunk. Pedig rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt korábban a skorbut megfékezésére is alkalmazták. Ám olyan „kincseket” is rejt magában, mint a B1-, B2-, B6- vagy az E-vitamin. Ásványi anyagok közül káliumtartalma a legmagasabb, de bővelkedik nátriumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és vasban. Utóbbi miatt a vérszegénységgel küzdőknek is érdemes belőle bőven fogyasztani. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhetően felveszi a harcot a rákos daganatok ellen.

…a szép kertedért

Ha a kiskert annyira most nem is divat, azért piros bogyóival, zöld leveleivel a ribizlibokor még lehet udvarunk dísze! A gyümölcsök nem hullanak le maguktól, így sokáig pompáznak teljes fényükben. Mivel nem kifejezetten dísznövényről beszélünk, így óriási lombokat ne várjunk tőle! De mindenért kárpótol, hogy a délutáni desszert szinte azonnal tálalva van. Mert ribizlibokorról „legelni” a friss gyümölcsöt azért nagy buli, nem?:-)

… a csinos alakért

Bizony, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 10 dkg nagyjából 29 kcal-t tartalmaz. Sőt, zsírégető tulajdonsága miatt kifejezetten ajánlott a diétás étrendbe is. És ha még azt is eláruljuk, hogy az apró magoknak emésztést serkentő, hashajtó hatásuk is van, biztos nem hagyod ki a mai menüből sem.

… a szép bőrért

A belőle készült olaj táplálja, ápolja a száraz, érzékeny bőrt.

…a finom desszertekért

A ribizli fogyasztható magában (a legjobb egyébként is úgy), ha túl savanyú, akkor némi cukorral megbolondítva. De isteni dzsemek, szörpök készíthetőek belőle, és sütemények alapanyagaként sem utolsó. Ha színt vinnél a finomságokba, akkor a ribizli erre is kiváló: a túrónak, krémeknek, tejszínnek élénkpiros színt ad. Utóbbival csak óvatosan, csak a végén adjuk hozzá a habhoz, mert savtartalma miatt összecsomósodhat a krém.

De vigyázat!

„Savanyúsága” miatt a gyomorégéstől szenvedők ne vigyék túlzásba fogyasztását.

Forrás: hazipatika.com, mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy doboz, ezer lehetőség – mit készíthetsz az üres tejesdobozból?

Ki gondolná, hogy az egyszerű tejesdoboz több, mint egy múló csomagolás? A legtöbben automatikusan a szelektív kukába dobjuk, pedig ez a strapabíró, vízálló anyag igazi kincsesbánya az otthoni kreatív újrahasznosításhoz. Egy kis olló, ragasztó, némi festék – és máris új életet lehelhetünk belé. Az újrahasznosítás nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem szórakoztató és alkotó tevékenység is, amihez nem kell különösebb kézügyesség.

Sült zöldségek új köntösben – mediterrán hangulat a tányéron

A sült zöldség sokak fejében még mindig a diétás kompromisszum szinonimája – pedig távolról sem kell, hogy unalmas legyen. Egy kevés olívaolaj, néhány illatos mediterrán fűszer és egy krémes mártás segítségével pillanatok alatt olyan fogássá válhat, amit öröm elkészíteni és még nagyobb élmény elfogyasztani. Mutatjuk, hogyan lesz a legegyszerűbb alapanyagokból illatokban és színekben gazdag vacsora.

Bőrápolás belülről – tápláld a szépségedet a tányérról

A szép bőr nem a fürdőszobában kezdődik, hanem a konyhában. Hiába kenjük magunkra a legdrágább krémeket, ha a szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, a bőrünk fakóvá, fáradttá válik. A bőrápolás belülről éppolyan fontos, mint a külső gondoskodás – hiszen amit megeszünk, az végső soron a bőrünkön is látszik.