2024.08.21. 17:44:21 7822 224

Az „antidiéta”, melyben nincs többé ételcímkézés - Ez az intuitív étkezés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az „intuitív étkezés” kifejezés hallatán felmerülhet bennünk a gondolat, mely szerint egy újabb diéta trenddel lehet dolgunk. Ez azonban tévedés, mivel olyannyira nem trend, hogy gyakran nemes egyszerűséggel „antidiétaként” emlegetik. Ez a szemlélet azonban gyakorta összekeveredik a köztudatban az impulzív étkezéssel, ami ugyancsak nem felel meg az intuitív étkezés valóságának, melyben a tudatos éhségvezérlés elve érvényesül. Fontos, hogy ez esetben nem kerül „billog” a különféle ételekre.

Különböző ételek az asztalon Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Különböző ételek az asztalon Fotó:123rf.hu

Az intuitív étkezés jóval túlmutat diéta mibenlétén, tudniillik sokak szerint egy étkezési filozófiának minősül, ami az egyén igényei szerinti szelídebb, fenntarthatóbb utat tárja fel. Susan Albers pszichológus elmondása szerint ez egy olyan hozzáállást feltételez, melyben nem a szabályok és korlátozások, étel-ítéletek és tiltólisták dominálnak, hanem az egyének belső „jóllakottság-jelzései” és a miből, mikor, mennyit egyéni, szabad, megfontolt döntései kerülnek előtérbe.

Az 1995-ben Evelyn Tribole dietetikus és Elyse Resch táplálkozásterapeuta által alkotott „intuitív étkezés” kifejezés (mely az Intuitív étkezés c. könyvük révén vált ismertté), figyelembe veszi: a pozitív testképet és önbecsülést, a magasabb általános jólétet, és az étellel való „megbékélés” szemléletét, ami abban nyilvánul meg, hogy az emberek megtanulnak hallgatni a saját testük jelzéseire, illetve képesek tisztelni az éhségüket.

A Cleveland Clinic szerzői az intuitív étkezésről megjegyzik, hogy ezzel sikerülhet megválni az étkezéssel kapcsolatos romboló nézetektől, és az ezzel összefüggő, gyakran destruktív társadalmi elvárásoktól, az aktuális diétás trendeknek való kitettségtől. A szakember meglátása szerint: „az éhség sem nem ellenség, sem nem egy kerülendő dolog”, hanem egy biológiai válasz. Az intuitív étkezés újra megtanít bennünket arra, hogy ne hagyjuk kívül ezeket a jelzéseket, hanem hallgassuk meg, figyeljünk rá, értsük meg, hogy mire van szükségünk, milyen táplálék felel meg leginkább a szervezetünknek. Megtanít megfelelően táplálkozni.

Nehézséget okozhat, hogy társadalmunkban nem csupán a fizikai éhség az étkezés egyetlen kiváltó oka, hiszen megannyi vizuális inger, érzelmi jelzés (szomorúság, stressz, az ételek illata, a társas együttlétek is befolyásolják ezt. Az intuitív étkezés abban segít bennünket, hogy beazonosítsuk az éhség konkrét okát, majd tudatosan válaszoljunk erre.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...