Az egészségtelen étkezés vagy a dohányzás halálosabb?
A válasz talán meglepő, de egy új, átfogó kutatás szerint többet ártunk magunknak azzal, ha nem eszünk elég rostot és omega-3-at (például), mintha dohányoznánk. Világszinten évente akár 11 millió ember halálát is okozhatja az egészségtelen életmód – állítja egy kiterjedt kutatás, amit a The Lancet egészségügyi folyóiratban publikáltak.
Ha összekötjük egy másik statisztikával a számokat, akkor rádöbbenünk, hogy több ember életéért tehető felelőssé az egészségtelen ételek és italok fogyasztása, mint a dohányzás (8 millió évente) vagy a magas vérnyomás (10,4 millió emberélet évente). A szomorú a számokban az, hogy egyszerűen meg lehetne megelőzni ezeket a korai haláleseteket.
A rossz étkezési szokásokhoz köthető a legtöbb stroke és szívinfarktus, a rák, valamint a kettes típusú cukorbetegség, mint vezető halálokok. A kutatás szerint ötből egy halálesetet meg lehetne előzni a következetes és egészséges étrenddel.
Több zöldség és gyümölcs
A tanulmány készítői úgy látják, hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Tudjuk, hogy a cukor, a só és a transzzsírok rosszat tesznek nekünk, és lehet, hogy igyekszünk is elkerülni ezen ételek fogyasztását, ugyanakkor mégsem iktatunk be elég rostos élelmiszert az étrendünkbe. A kutatás során 15-féle tápanyag fogyasztására koncentráltak, és azt figyelték meg, hogy a következő étkezési szokások jelentenek kockázatot világszerte:
- túl sok só fogyasztása
- kevés teljeskiőrlésű termék
- túl kevés gyümölcs
- minimális fogyasztása a dióféléknek, magvaknak – ezekből több kellene
- túl kevés zöldség
- túl kevés omega-3 zsírsavat tartalmú hal és tenger gyümölcse
- alacsony tejtermék fogyasztás
- túl sok vöröshús és feldolgozott húskészítmény
- túl sok cukros üdítő
A katasztrofális étkezési szokások természetesen országonként eltérőek, hol jobb, hol rosszabb a helyzet, de sehol sem tökéletes – mondja Dr. Ashkan Afshin a tudományos kutatás egyik főszerzője.
Az egyik kulcs a jobb kommunikáció lenne?
Dr .Christopher Murray szerint (IHME – Institute for Health Metrics and Evaluation, vezérigazgató) eddig mindig a tiltólistás ételeken volt a hangsúly a kommunikációban, amit a dietetikusok világa követett. Azon, hogy ne együnk annyi cukrot, sót és zsírt… Arról, hogy ezt mivel pótoljuk pontosan, már kevesebbet lehetett hallani. Persze, a „sok zöldség és gyümölcs” – nagyvonalakban elhangzik mindenütt, de a valós alternatívákat kevesebbet hangoztatják. Ezentúl inkább a megerősítő, támogató kommunikációt szeretnének majd folytatni, ami jó és egészséges ételekre helyezi a hangsúlyt, hogy ezeket még jobban megismerhessék az emberek, így tényleg olyan alternatívát válasszanak, ami jót tesz nekik.