2024.03.03. 08:31:38 6071 240

Az ezerarcú szorongás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szorongásos zavarokat már az ókor latin és görög orvosai és filozófusai az egészséggel kapcsolatos rendellenességek közé sorolták. A megoldások között pedig már ebben az időben olyan eljárásokat vezettek be, melyek erőteljes hasonlóságot mutatnak a modernkori kognitív pszichológia technikáival. Ha nem is mindig szorongásos zavar megnevezéssel tűnt fel az idők során, mégis a kutatók által jól beazonosíthatónak bizonyultak.

Szorongás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szorongás

A 17. században Robert Burton: A melankólia anatómiájában tesz említést a jelenségről. Egy századdal később a betegségosztályozással is foglalkozó francia orvos és botanikus Boissier de Sauvages a panofóbiák közé sorolja. Ez utóbbiról akkor beszélünk, ha az egyén hajlamos folyamatos félelemben élni, abbéli hite miatt, hogy valami szörnyűség fog történni vele. Mondanunk sem kell, hogy ez a fajta fóbia rendkívül súlyos hatásokat gyakorol az érintettek mindennapi tevékenységére, sikereire, magánéletére és kapcsolataira egyaránt.

A röviden DSM-ként ismert, mentális zavarokat tárgyaló kézikönyv​ ötödik kiadása szerint a szorongás élesen elválasztódik a félelemtől. A valós félelem ugyanis a közvetlen fenyegetésre adott válaszreakcióként van számon tartva. Ezzel szemben a szorongás egy vélt, jövőbe vetített fenyegetésérzésként van meghatározva. Arra is fény derül, hogy a(z egészséges vagy adaptív) szorongásos érzelmeknek evolúciós szempontból van jelentőségük, mivel veszélyes szituációban aktiválja a túlélési ösztönöket.

A WHO adatai szerint a szorongás a világ egyik leggyakoribb mentális zavarának tekinthető, amit megerősítenek azok a kimutatások is, melyek szerint a 2019-es évben globális szinten több mint 300 millió ember volt érintett ebben. A legtipikusabb tünetek között megemlíthetők: a túlzó mértékű aggodalom és félelemérzés. Ugyanakkor tapasztalható koncentrációs zavar; ingerlékenység, feszültség és nyugtalanság; olykor a fizikai tünetek is megnehezítik a szorongást (hányinger, hasi fájdalmak, erős szívdobogásérzés, remegés, verejtékezés); továbbá adódhatnak alvászavarok is.

A szorongástípusok is rendkívül széles skálán mozognak, hiszen alig beszélhetünk a szorongás olyan válfajáról, mely kimondottan egyetlen aggodalmi tényezőre szorítkozik. Az úgynevezett generalizált szorongásos zavar például a mindennapi tevékenységek és események miatt érzett túlzó aggodalmat öleli fel. De a szorongás jelentkezhet pánikrohamként; szociális szorongásként – amikor mérhetetlen félelmet és zavartságot érez valaki különféle társas helyzetekben, illetve helyzetektől. Továbbá kifejezetten figyelemre méltó a szelektív mutizmus, melyben az érintettek bizonyos társadalmi helyzetekben beszédképtelenné válnak, noha szűk környezetükben gördülékenyen kommunikálnak. Az előbbiekben csak néhány szorongáspéldányt említettünk, ám a sor még hosszasan folytatható.

A kiváltó okok sem minden esetben bizonyulnak könnyen beazonosíthatónak, ugyanis a legtöbb esetben pszichológiai, társadalmi, genetikai és neurológiai tényezők kölcsönhatásairól van szó. Szerencsére akadnak hatékony kezelési módok is a szorongásos tünetekkel küzdők számára, melyek között kiemelt helyen szerepelnek a pszichológiai kezelések, (kognitív viselkedési, expozíciós) terápiák és foglalkozások, ahol megtanulnak farkasszemet nézni a félelmeikkel, szorongáskiváltóikkal. Ez utóbbiak megvalósulhatnak személyre szabottan vagy csoportosan is, sőt, ma már nem csak élőben, hanem online módon egyaránt kivitelezhetők. Nem feledkezhetünk meg a megannyi önsegítő (szak)könyvről, előadásról, személyes (szembenézési-megküzdési) beszámolóról. Mindemellett a szakemberek szerint kardinális szerepet játszhat a kezelések során az öngondoskodás is, mely szakaszban például érdemes: kerülni az alkoholfogyasztást, többet mozogni a friss levegőn, bevezetni egy optimális időgazdálkodási stratégiát, valamint elsajátítani néhány ellazító technikát.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.