2024.02.21. 17:48:36 7632 251

Az ismeretlen, könnyen emészthető mángold
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egészséges táplálkozással való ismerkedés során gyakran fedezünk fel olyan zöldségeket, amelyekről még nem hallottunk, viszont tápértékükkel kitűnnek a tömegből. Az egyik ilyen kulináris kincs, amely a táplálkozástudatos egyének és gasztronómiai kalandorok figyelmét egyaránt felkelti, a mangold.

Mángold - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mángold

Ezt a leveles zöldséget, amely a spenótra hasonlít (de a cékla, valamint a répa közeli rokona) Ázsiában több ezer éve, hazánkban a 17.századtól termesztik, mégsem ismerjük igazán.

Pedig a mangold gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Különféle B-vitaminok, K-vitamin, C-vitamin és A-vitamin található meg benne, amelyek támogatják az immunrendszert, a látást és az egészséges csontokat. Magas kálium-, magnézium- és vasforrás, amelyek fontosak az izmok, az idegrendszer és a vérképzés szempontjából. Az antioxidánsokban gazdag mangold segít megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, hozzájárulva ezzel az egészséges öregedéshez. Rendkívül magas rosttartalma miatt, elegendő folyadék fogyasztás mellett, szinte átmossa a beleket, serkenti az emésztést.

A mangold enyhén kesernyés ízű, amely a spenóthoz hasonló, de kissé fűszeresebb, markánsabb. Rövid előfőzés után leöntve az első főzővizet, a kesernyés érzet enyhül. A levelek és a szárak íze különböző, így sokféleképpen felhasználható. A mangold számtalan recept alapanyaga lehet. Friss saláták, levesek, piték és tészták színesítésére egyaránt alkalmas. A párolt mangold kiválóan párosítható fokhagymával, olívaolajjal és egy csipet chili paprikával.

Mivel a mangold húsos textúrával rendelkezik, vegetáriánus és vegán ételek kiváló összetevője. Mangold lasagne vagy a mangoldosos quinoa-gombócok új dimenziót adhatnak a hagyományos ételeknek. Mindig roppanós szárú, egészséges levelű zöldséget válasszunk, és csak felhasználás előtt mossuk meg.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...