Birsalmás csirkeragu édes-savanykás aromával
A birsalma sokaknak a nagymama kamráját juttatja eszébe, ahol a polcokon illatozott a birsalmasajt vagy a kompót. Pedig ez a különleges, illatos gyümölcs nemcsak édességként állja meg a helyét – húsételekben is csodákat művel. Édeskés, fűszeres aromája remekül ellensúlyozza a sós ízeket, így egy egyszerű csirkeraguból is elegáns, mégis kiváló házi fogás születhet.

Egy falat nosztalgia modern köntösben
A birsalma az egyik legrégebbi termesztett gyümölcsünk, amelyet már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak íze, hanem jótékony hatásai miatt is kedvelték: tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal, ráadásul támogatja az emésztést. Főzés közben enyhén savanykás aromája felerősödik, textúrája pedig lágyan olvadóvá válik – tökéletesen illik szaftos húsokhoz és fűszeres mártásokhoz.
Hozzávalók (4 adaghoz)
• 2 db birsalma
• 500 g csirkemellfilé vagy csirkecomb filézve
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 ek vaj és 1 ek olívaolaj
• 1 dl fehérbor (elhagyható, de nagyon feldobja)
• 2 dl zöldségalaplé
• 1 tk méz
• só, bors ízlés szerint
• csipet fahéj és őrölt gyömbér
• friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
A csirkét kockázd fel, sózd, borsozd, majd egy serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén pirítsd aranybarnára. Tedd félre, és ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Add hozzá a meghámozott, felkockázott birsalmát – ha kemény, előtte pár percig főzheted vízben, hogy kissé megpuhuljon.
Öntsd fel a fehérborral, forrald el az alkoholt, majd add hozzá a mézet, a zöldségalaplevet és a fűszereket. Tedd vissza a húst, fedd le, és alacsony lángon főzd kb. 20–25 percig, amíg a birs teljesen megpuhul és a szósz selymesen besűrűsödik.
A birsalmás csirkeragu kiváló bulgurral, rizottóval vagy friss, ropogós kenyérrel. A tetejére szórd a finomra vágott petrezselymet, és máris kész a melengető, illatos, őszi vacsora.