Boldog szülinapot! – Ünnepelj házi jégkrémtortával!
Ha Te, vagy valamelyik családtagod, barátod, kollégád a nyáron ünnepli a szülinapját, akkor biztos gondban vagy a tortaválasztással. A nehéz, vajas krémmel töltöttek ilyenkor szóba sem jöhetnek, inkább valami könnyű, gyümölcsös kellene. A pudingos gyümölcstorta finom, de azért jól jön a változatosság.
Lepd meg magad, szeretteid, barátaid mondjuk egy jégkrémtortával. De ne csalj, ne a boltok kínálatából válassz! Készítsd el magad!:-)
Epres-mascarponés jégkrémtorta
Hozzávalók:
Az epres réteghez:
40 dkg eper
12,5 dkg porcukor
30 dkg tejszín
20 dkg mascarpone
A kekszes alaphoz:
4 dkg puffasztott rizskorong
4 dkg mandula
15 dkg cukor
olaj a formába
A díszítéshez:
20 dkg tejszín
7,5 dkg cukor
A puffasztott rizsszeleteket törd apró darabokra. A cukrot egy serpenyőben pirítsd aranybarnára, kicsit hagyd karamellizálódni, majd keverd bele a keksz és manduladarabokat. A keveréket oszlasd el egy olajjal kikent, kb. 22 centiméteres tortaforma alján. Egy megolajozott kanál segítségével nyomkodd szét a forma alján. Tedd félre, hagyd megszilárdulni.
Ha az alap megvan, jöhet az epres „jegeskrém”! Pucold, mosd meg, néhány szemet tegyél félre, a többit pürésítsd. A mascarponét keverd krémesre, és keverj hozzá kb. 25 dkg epret és a porcukrot. Verd fel a tejszínhabot is és azt is tedd a már gyümölcsös masszához. Ha van otthon fagyigéped, tedd bele a krémet 20-30 percre. Ha ennek híján vagy, tedd a fagyasztóba a krémet 1 órára, körülbelül 20 percenként vedd elő, és botmixerrel pürésítsd, hogy a jeges darabok széttörjenek.
Ha letelt az idő, vedd elő a krémet és egy kanál segítségével oszlasd el a kekszes alapon. Ezután 1 éjszakára mehet a fagyasztóba a finomság. Tálalás előtt 45-60 perccel vedd ki a „fagyóból”.
Ha díszíteni is szeretnéd a tortádat, akkor a cukrot szintén egy serpenyőben karamellizáld és két kanál segítségével készíts a karamellből hosszú csíkokat, majd egy alufólián hagyd kihűlni őket. A tejszínt verd kemény habbá és egy kanál segítségével „szaggass” belőle „galuskákat” a tortád tetejére. A karamellel és a maradék eperrel díszítsd tovább a jeges-epres finomságot!
Hamarosan itt a szilvaszezon…
… úgyhogy ne hagyd ki ezt a hideg szilvás csodát!
Hozzávalók:
A habos részhez:
17,5 dkg cukor
4 tojásfehérje
30 gramm olvasztani való csoki
csipet só
A töltelékhez:
0,5 l vaníliafagyi
7,5 dkg barnacukor
2,5 dl Marsala (olasz likőrbor – ha ennek híján vagy, cherry is megteszi:-))
30 dkg szilva
A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A cukrot apránként hozzáadjuk és tovább verjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ha kész, az egészet egy nyomózsákba töltjük.
Sütőpapírból egy nagyjából 12x30-as méretű téglalapot vágunk és egy sütőlapra tesszük. Most a papíralapot bevonjuk a tojásfehérjés masszával, és a szélein is húzunk egy-egy csíkot. A középső kitöltés hullámvonalakkal, a szélét egymás után nyomott pöttyökkel oldhatjuk meg a legegyszerűbben. Ha megvagyunk, mehet a massza egy 100 ⁰C-ra (hőlégkeverésesben 80 ⁰C-ra) előmelegített sütőben (gázsütőben a legalacsonyabb fokozat). Nagyjából 3 órát hagyjuk így száradni, de arra ügyeljünk, hogy a hab még világos maradjon! Ha kész, még a sütőben hagyjuk kihűlni, de úgy, hogy a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk!
Közben olvasszuk fel a csokit vízgőz fölött, és ha megvan, oszlassuk el a megsült habon úgy, hogy a szélekre is jusson!
Ezután készítsük el a tölteléket! A fagyit hagyjuk kissé megolvadni és egy kanállal kanalazzuk rá a csokis-habos rétegre. A széleit kissé magasabbra rakjuk, hogy középen mélyedés keletkezzen!
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki és szeljük vékony hasábokra. A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk és adjuk hozzá az alkoholt. 10 percig közepes lángon főzzük, amíg közepesen folyós szirup nem lesz belőle. Adjuk hozzá a gyümölcsöt és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a csokis-habos „teknőt” pakoljuk meg a szilvával és a vaníliafagyival és így tálaljuk!
Forrás: brigitte.de