2023.12.23. 08:31:00 5708 203

Csempéssz művészetet a mindennapokba!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ugyan mi haszna a művészeteknek? Hangozhat el a mindenben praktikumot, gyakorlati hasznot keresők tipikusan kétkedő kérdése a művészetek kapcsán. Vannak, akik teljes mértékben haszontalannak, úri pompának tartják, mely csak egy igen szűk kör érdeklődését és fényűző kíváncsiságát jön kielégíteni. Továbbá az is szóba kerülhet, hogy teljesen fölöslegesek, a létfenntartáshoz valójában szükségtelenek.

Otthoni dekor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Otthoni dekor

Mielőtt egyetértésünket fejeznénk ki a fentiekkel kapcsolatban, gondoljunk arra egy pillanatra, hogy az ember az egyetlen olyan földi lény, mely rendelkezik szépérzékkel, akinek alapelvárása az esztétikum utáni igény. És ha már praktikum és esztétikum összefonódását hoztuk szóba, akkor vegyük figyelembe a házépítést, a lakberendezést, az öltözetet, a hajviseletet, a kert- és térrendezést, vagy éppen egy ízlésesen megterített asztalt. Mindegyikben felfedezhetőek a szép iránti igény finom jelei.

Ha pedig a művészetet az emberi képzelőerő és kreativitás hatékony kifejezőeszközeként jellemezzük, akkor még inkább beépíthetjük azokat a mindennapjainkba. A továbbiakban arról igyekszünk ötletelni, hogy milyen lépésekkel tudjuk az életet mindennapi művészekként élvezhetőbbé, kedvesebbé, tetszetősebbé formálni.

Egyre többen lelik örömüket az otthonszépítés, dekorálás elmecsillapító, derűt és megelégedettséget hozó tevékenységében. A lakásunk és annak berendezése lehetőséget kínál arra, hogy minél jobban kifejezésre juttassuk saját ízlésünket. A színválasztás, a dísztárgyak, a formák mind tükrözhetik a szépérzékünket, stílusunkat. Ezek által felépíthetjük a saját kis birodalmunkat, melyben kényelmet, békét találhatunk, és melybe belépve azt mondhatjuk: itthon vagyok.

Ha hetente néhány alkalmat fordítunk arra, hogy kissé kilépve a mindennapi körforgásból felfrissülést keressünk, és növeljük kreatív képességünket, akkor érdemes kipróbálnunk a festészetet, netán megtanulhatunk egy hangszeren játszani, vagy akár táncolhatunk is. Ezzel egyfajta önkifejezést is keresünk, így nem kell amiatt aggódnunk, ha mindaz, amit végzünk nem tökéletes, hiszen ez egy folyamat, egy törekvés, egy keresés.

Fordítsunk időt a zenehallgatásra, hiszen oly sok zenei stílus közül választhatunk, hogy bizonyára megleljük a számunkra legkedvesebb változatokat. Érdemes kevésbé ismert stílusokba is belehallgatni. A zene kiválóan alkalmas egy takarítás vagy főzés során, ha tornázunk, sőt olyankor is, ha nyugalomra, vigaszra van szükségünk.

Sokak számára meglepő lehet, ám az olvasás is művészetnek tekinthető. Amikor a kezünkbe veszünk egy könyvet (pl. egy jó regényt), akkor belemerülve az olvasásába magával ragadó élményekben, szinte valóságosként megélt kalandokban és izgalmakban lehet részünk. Az elménkben egy világ kel életre, mely tele van színes képekkel, az olvasottak alapján megrajzolt szereplőkkel és érzelmekkel. Az olvasónak gyakran az a benyomása támad, mintha megtapasztalta volna a könyvben olvasottakat, így új élményekkel gazdagodhat.

Ugyanakkor a fentieken túl bármilyen hétköznapi cselekvésünkbe (séta, vasalás, fűnyírás, mosogatás, takarítás, teregetés stb.) csempészhetünk művészetet azáltal, hogy figyelünk, hogy jelen vagyunk a pillanatban, ha hálával végezzük minden apró teendőnket. Az élet maga válik művészetté, ha megfelelőképpen állunk hozzá, és éljük a mindennapjainkat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...