Élet a salátán túl – Levesek uborkából
A nyári salátákból nem hiányozhat a finom, ropogós uborka. Leginkább a kígyóuborka „végzi így”, az apró, csemege „ubik” az ecetes lében landolnak, és savanyúságként élik tovább nem túl hosszú életüket. Pedig a salátán, savanyúságon, szendvics alapanyagon túl is van élet! Mi lenne, ha levest készítenénk belőle!
Az uborka népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy szinte mindegyik kisgyereknek van uborkás korszaka, amikor is magában, akár „desszertként” is képesek elmajszolni egy-egy szelet, vagy több szelet finom, ropogós zöldséget. Hát valljuk be, a babák azért tudnak valamit!:-)
A nyári kánikulában különösen jól esik egy kis hűsítő leves, úgyhogy mi lenne, ha vitaminokban is gazdag „ubik” így végeznék a tányérunkban? Íme, a receptek!
Hideg túros-uborkás leves
Hozzávalók:
25 dkg túró
2,5 dl zöldségleves
25 dkg natúr joghurt
1 db uborka (meghámozva, felkockázva)
1 gerezd fokhagyma
só, bors
2 teáskanál apróra vágott kapor
Nos, az elkészítés rém egyszerű! Az összes hozzávalót tedd egy mély tálba, izzítsd be a botmixert és az egészet mixeld össze!:-) Hűtsd le, és hidegen tálald!
Hideg uborkaleves íróval
Hozzávalók:
2 db uborka
fél liter író
10 dkg Creme fraîche
15 ág kapor
1 teáskanál cukor
fél citrom leve
4 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál levesgyöngy
só, bors
Az uborkákat hámozd meg, az egyik uborkát tedd félre, a többit szeld nagyobb darabokra. A cukor, a Creme fraîche, az író, a citromlé, 10 ág kapor és az uborka mehetnek egy mély tálba, ahol az egészet pürésítsd krémesre. Ízesítsük sóval, borssal, majd 1 órára mehet a hűtőbe. A másik „ubit” szintén szeld kisebb kockákra, a maradék kaporral, az olívaolajjal, és a levesgyöngyökkel keverd össze. Szintén ízesítheted sóval, borssal. A lehűlt levest adagold tányérokba, és a levesgyöngyös keverékkel, valamint friss kaporral megszórva tálald.
Forrás: ichkoche.at