Éljen a finom gesztenye! – Így készítsd el!
Amikor már az ajtónkon kopogtatnak az igazán nyirkos, ködös őszi napok, egyvalami szintén megérkezik ezzel a csúfos idővel: a gesztenyeszezon! Finom sült gesztenye illata tölti be az utcákat, tereket. Illatozzon a mi konyhánk is ettől a finomságtól!
Ez az őszi csemege többféle módon elkészíthető!
Elő a serpenyővel!
Igazi kulináris kalandozásban lesz részed ezzel a recepttel! Hámozd meg a gesztenyéket, majd egy serpenyőben hevítsd, pirítsd meg a szemeket egy kis vajjal, cukorral. Édesség gyanánt sem utolsó!
Be a sütőbe!
A legtöbbünk így készíti ezt az őszi csemegét! Vagdossuk be a gesztenyéket X alakban az aljukon, oszlassuk el őket egy tepsi alján, majd mehet az egész a sütőbe, 180-200 ⁰C-ra. Nagyságtól, mennyiségtől függően negyed óra, 25 perc elegendő az apróságoknak, hogy megsüljenek.
Hívd segítségül a mikrohullámokat!
Ha gyors csemegére vágysz, elkészítheted a mikroban is a gesztenyéidet! Ehhez szintén ne feledkezz meg a bevagdosásról, nehogy felrobbanjanak a szemek (nem egyszerű a takarítása… tapasztalat:-))! Ha kész, mehet néhány szem a mikróba, a legnagyobb fokozaton, maximum 2 percre! De jobb, ha először inkább csak 1 perc erejéig kerülnek be a szemek a mikrohullámok közé! Az idővel csak óvatosan, akár 1 perccel több „sütkérezés” a mikróban, és a szemek máris kőkeménnyé válnak!
Van, aki főzve szereti!
Bár sütve a legjobb, főzve is sokan fogyasztják ezt az őszi csemegét! Alapos megmosás után tedd a szemeket egy lábasba, engedd fel vízzel, és főzd addig, amíg a szemek meg nem puhulnak!
Hogyan és hol tárolható?
Fagyasztóban, akár megpucolva is, fél év a szavatossága.
A friss példányok nagyjából egy hétig bírják szobahőmérsékleten. A hűtőben, egy zacskóba rejtve akár 1 hónapig is.
Ha már meghámoztad a szemeket, néhány napon belül használd fel, de addig is a hűtőben tárold!
Forrás: haushaltstipps.net