2017.01.08. 08:53:50 16981 440

Éljen a narancs! – De mire jó a narancshéj?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem egy recept hozzávalói között szerepel a frissen reszelt narancshéj. Ilyenkor télen ez elég könnyen beszerezhető alkotóelem, hiszen általában mindig van otthon ebből a finom gyümölcsből, hiszen szinten tartja C-vitamin raktárunkat, és mert finom. De a süteményen kívül még hova kerülhet az a rengeteg héj?

Narancshéj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Narancshéj

Emlékszem, gyerekkoromban a fűtőtestre került, hogy ott illatozzon még egy kis ideig. Aztán persze a szemetesben landolt a kiszáradt héj. Pedig fel lehetett volna még használni sok egyéb dologra is. És nem csak a jól bevált receptekre gondolunk!

Legyen a narancshéj…

... dekoráció!

Na, jó, a süti mellett talán még ez a másik legismertebb felhasználási módja a narancs héjának. Biztos Nálatok is került néhány kiszárított narancsszelet az adventi koszorúra, vagy karácsonyi dekoráció gyanánt a lakás valamelyik pontjára. Csak azért, mert elmúltak az ünnepek, az illatos díszekről még nem kell lemondanunk! Csak végy néhány narancsot, fejtsd le szépen a héját, majd valamilyen formájú süteményszaggatóval vágj ki a héjakból különböző alakzatokat. Amíg a héjból készült formák a sütőben száradnak, addig Te is elmajszolhatod a köntöséből kiszedett narancsgerezdeket.

... tisztítószer

Ecetből és narancshéjból remek házi tisztítószer készülhet. De a narancs héja a nemesacél tárgyakat is remekül tisztítja – használd rajtuk úgy, mint egy szivacsot.

... szépítőszer

Narancsos illatú tusfürdőt, sampont sokan ismerünk, de otthon, mi magunk is készíthetünk belőle remek szereket, melyek bőrünk, hajunk szépségéért tehetnek sokat.

  • A narancs héját amennyire lehet, zúzd össze és keverd össze egy kis vízzel. A masszát kend az arcodra, hagyd hatni egy órán keresztül és langyos vízzel öblítsd le.

  • A belőle készült porral „ízesítheted” a házilag készített krémeket, arcpakolásokat, hajápolókat. Ehhez a narancsot pucold meg, a fehér réteget amennyire lehet, távolítsd el a külső rétegről, majd szárítsd ki a héjat. Ezt megteheted sütőben, vagy a héjat a fűtőtestre rakva. Ha kiszáradt, egy mákdarálóval, vagy valamilyen aprítóval zúzd porrá. Egy kis üvegben, egy marék, pamutba csomagolt rizzsel sokáig eláll.

  • A hajadra is kenheted, ha akarod.:-) Pucold meg a narancsot, a héjat egy napra tedd ecetbe, majd másnap vedd ki a folyadékból. Ezután az ecetet hígítsd vízzel, majd hajmosás után öblítsd át a keverékkel a tincseidet.

... ékszer vagy dísz

  • Készíthetsz belőle rózsát. Ehhez körkörösen szedd le a héjat a gyümölcsről, úgy, hogy az egyben maradjon. Most formázz rózsát ebből a hosszú, kunkori héjból, és a végét egy gombostűvel rögzítsd. Szárítsd ki, és készíts belőle dekorációt, esetleg ékszert.

  • Lehet belőle mécses is. Ehhez vágd le a narancs egyik végét, majd a közepén körbe vágd be a héjat, mintha félbe akarnád vágni a gyümölcsöt. A felső feléről óvatosan fejtsd le a héjat, így lesz egy félig megpucolt narancsod. Most óvatosan, egy kanál segítségével szedd ki a gyümölcsöt az alsó héjból, úgy, hogy az egyben maradjon, mint egy kis teknő. Ezután tegyél egy apró mécsest a narancshéjba, esetleg önts bele viaszt, de a kanócról se feledkezz meg! Majd gyújtsd meg a mécsest és élvezd a narancsillatot.

Forrás: citrusricus.com, akne-blog.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű alapanyagból különleges vacsora – lencsés zöldségtócsni joghurtos öntettel

Sokan gondolják, hogy különleges ételeket készíteni csak drága hozzávalókkal lehet. Pedig néha épp az egyszerű, hétköznapi alapanyagokból születnek a legizgalmasabb fogások. A lencse például olcsó, tápláló és sokoldalú, mégis ritkán gondolunk rá, ha vacsorát tervezünk. Most megmutatjuk, hogyan varázsolhatsz belőle könnyű, mégis különleges ételt.

Természetes hajápolás – mit tudnak a nagymamák titkos olajai, amit a modern kozmetikumok nem?

A hajápolás nem újkeletű dolog: évszázadokkal ezelőtt is keresték az emberek a fényes, egészséges haj titkát. Amíg ma tucatnyi flakont sorakoztatunk a fürdőszobapolcon, régen néhány egyszerű, természetes összetevővel érték el ugyanazt, vagy olykor még tartósabb eredményt. A nagymamák jól ismerték azokat az olajokat és növényi kivonatokat, amelyekkel táplálták és védték a hajat – anélkül, hogy mesterséges adalékanyagokra támaszkodtak volna.

Szilvás shake – finom, egészséges és szuperegyszerű!

A szilva nemcsak finom, hanem igazi szupersztár, ha az egészségünkről és az emésztésünkről van szó. Tele van rosttal, ami segíti a bélrendszer működését, így természetes módon támogatja az emésztést és a szervezet tisztulását. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, különösen magas a C-vitamin-tartalma, ami hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.