2023.12.08. 15:32:00 7663 291

Értesz te engem? – Miben különbözik a férfi és női kommunikáció?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyelv a gondolatok, érzések kifejezésének nélkülözhetetlen eszköze. Ezzel az eszközzel teremtjük meg és ápoljuk a kapcsolatainkat, kérünk, társalgunk, tanulunk. Enélkül mindennapi párbeszédeink megvalósíthatatlan álmokként hevernének szíveink mélyén. De vajon észleljük-e a különbséget a férfi és női kommunikáció szintjén?

Férfi és nő közötti kommunikáció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Férfi és nő közötti kommunikáció

A szociolingvisztika több figyelemre méltó kutatást is végzett a témában, melyben a nem specifikus nyelvi különbségeket vette górcső alá. A hetvenes évek tanulmányaiból fény derült arra, hogy a férfiak és a nők nyelvhasználatában szembeötlő különbségek vannak. Érdekes, hogy leginkább a nem-nyugati kultúrák beszélőire jellemző ez a jól érzékelhető különbség: a beszéd stílusában, a hanghordozásban, a szóhasználatban, a téma kiválasztása tekintetében, és a nem verbális kommunikáció (gesztus, mimika stb.) terén egyaránt.

Bár első reakcióként a biológiai eltérések tűnnek a legkézzelfoghatóbb beszédformálóknak, melyek által különbség léphet fel a két nem kommunikációjában, azonban a kutatók szerint ennél többről van szó. A befolyásoló tényezők között első helyen a társadalmi szempont áll. Vagyis mindaz, amit a különféle kultúrákban a nőktől és a férfiaktól elvárnak, ami felé irányítják az érdeklődésüket mind leképeződik a nyelvhasználatukban. Másként társalog egy nő, és másként egy férfi, mivel más társadalmi-kulturális „szerepbe” van szocializálva. Az a jelenség, mely szerint egy férfi felszólalóra jobban figyelnek az emberek, ezt a nyelvészet az úgynevezett dominancia-megközelítéssel magyarázza. Ám egyúttal arra is figyelmeztet, hogy nem szabad mindezt a női nyelvre normaként rávetíteni, hiszen ahogyan a társadalmi szerepek és helyzetek eltérőek, úgy a nyelvhasználatok is.

A hangzó nyelvben megfigyelhető, hogy míg a nők nyelvhasználata gyermekkoruktól kezdődően együttműködés orientált (harmónia megteremtésére és fenntartására törekednek), addig a férfiaké versengés-orientált (a „bandázás” során kialakuló hierarchia). A témaválasztás a férfiak között általában a tájékozottság kifejezésére éleződik ki (gazdaság, sport, tudomány, technika stb.), míg a nők egy-egy témában hosszasabban és részletesebben szeretnek elmélyülni, belevetítve mondandójukba a személyes meglátásaikat, tapasztalataikat. A férfi beszéd közben magára irányítja a figyelmet, a nők viszont egymást felváltva behozhatják mondandójukat a társalgásba. Egy nézet szerint éppen a társalgási sémák ilyen egymástól eltérő mibenlétére vezethető vissza az, hogy a férfi-nő beszélgetések olykor zavarossá válnak, netán konfliktushoz vezetnek. Azokban a társadalmakban, melyek kisebb mértékben rétegzettek, a nemek által használt beszéd sem tér el olyan élesen egymástól.

Erről gondolkodva sokaknak eszébe juthat az a klasszikus vicc, midőn egy férfi egy alkalommal olyan szerencsés volt, hogy horgászása közben kifogott egy aranyhalat. A csodálatos képességekkel rendelkező hal élni szeretett volna, ezért megkérte a férfit, hogy dobja vissza, cserébe pedig teljesíti egy kívánságát. De csakis egyet kívánhat. A férfi gondolkodott, majd kisvártatva megszólalt azzal a kéréssel, hogy legyen egy autópálya X és Y hely között. A hal elbizonytalanodott, hogy micsoda adminisztrációs kavalkád kerekedne abból, ha most erre sor kerülne. Ezért megkérte a férfit, hogy inkább kívánjon valami mást. A férfi most sem teketóriázott sokat, és rávágta: az a kívánsága, hogy megértse a nőket. Mire a csodahal válasza egy kérdés volt: két sávos vagy inkább négy sávos legyen az óhajtott autópálya?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.