2023.10.13. 15:26:20 6226 255

Ezek a jelek bizony depresszióra utalhatnak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szomorúság, időnkénti boldogtalanság érzés nélkül egyikünk sem ússza meg az életet. Azonban, midőn az átmeneti érzés folyamatossá formálódik, ürességet, kilátástalanságot, gyakori hangulatingadozást, a mindennapi feladatvégzések iránt közömbösséget érzünk, meglehet, hogy a depresszió már a küszöbön áll. Ne gondoljuk, hogy ezzel az érzéssel egyedül vagyunk.

Depresszió - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Depresszió

A Forbes Health friss adatai szerint a felnőtt lakosság megközelítőleg 5%-ának kell farkasszemet nézni a depresszióval, ám a kutatók szerint minden bizonnyal magasabb arányról lehet szó, mivel nem mindenki részesül hivatalos diagnózisban.

A Stanford Medicine szakemberei arra is rámutattak, hogy a depresszió örökölhető, ugyanakkor a felnőtt nők körében nagyobb eséllyel fordulnak elő depressziós epizódok, mint a férfiaknál. Talán nem lepődünk meg, ha azt olvassuk az adatok között, hogy a pandémia ideje alatt az emberek mentális egészségi állapota jelentős mértékben súlyosbodott – a 2020 augusztusi és a 2021 februári diagnózisok szerint a szorongás és a depresszió tüneteit tapasztalók aránya, főként a 18 és 29 évesek körében, 36,4%-ról 41,5%-ra nőtt. Ami viszont rendkívül megdöbbentő és különösen jelzésértékű, az a közel kétmilliónyi 3 és 17 év közötti kiskorú, akik esetében ugyancsak kimutatták e mentális rendellenességet.

A pszichológus és professzor Jamie Cvengros szerint létezik hat nem verbális jel, melyekből depresszióra gyanakodhatunk, és segítséget nyújthatunk, ugyanakkor mi magunk is igényelhetjük azt. Ezek pedig a következők: 1. korábbitól eltérő (görnyedt) testtartás felvétele, a szemkontaktus kerülése. 2. lassúbb beszédtempó, hosszabb válaszreakció, vagy a beszélgetés iránti kedvetlenség érzése, a beszédhelyzetek kerülése (pl. fizikai eltávolodás a beszélgetést folytatóktól). 3. szembetűnő alulmotiváltság, a kötelezettségek egyre sűrűbb és látványosabb elhanyagolása mind a magánéletben, mind a munkahelyen, a munkateljesítmény csökkenése, mely nem tévesztendő össze a lustasággal. A személyes higiénia háttérbe szorulása. 4. korábban kedvelt (hobbi)tevékenységek elkerülése, anhedónia (az örömtelenség érzése). 5. alvási és evési rendellenességek tapasztalása. 6. a lelki egészség romlásával a testi egészségben is kilengés érzékelhető (pl. a krónikus alváshiány gyengíti a szervezet ellenálló képességét).

Mit tehetünk? A legjobb, ha szakemberhez fordulunk a problémánkkal, azonban akad néhány természetes módszer is, melyek a WebMd szerint a terápiás és a gyógyszeres kezelések mellett is jól hasznosíthatónak bizonyulnak:

A szakember fontosnak tartja, hogy érintettként mindenképpen tűzzünk ki inspiráló célokat magunk elé, melyektől újra értelmesnek és értékesnek kezdjük érezni az életünket. A kezdeti apró sikerek erővel és energiával töltenek fel bennünket, amitől jobban fogjuk érezni magunkat.
Továbbá a jó közérzet biztosítása érdekében mozgásra is szükségünk van, azonban nem kell rögtön az elején nagy fába vágnunk a fejszénket, mitől könnyen kedveszegetté válhatunk. Már heti néhány séta a friss levegőn is segíthet.

Az egészséges ételek, a kiegyensúlyozott étrendre való fókusz támaszként szolgálhat a megfelelő étkezés visszaállításában. A depressziókutató szerint az omega-3 zsírsavak (pl. lazac, tonhal), a folsav (pl. spenót, avokádó) optimális depresszióenyhítők.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...