Ezt a húsos-zöldséges ragut ne hagyd ki
Gazdag ízek és tápanyagok kombinációja, valamint egyszerű elkészítési mód. Ma egy ezeknek a kritériumoknak megfelelő fogás receptjét osztjuk meg veletek. Részletesen bemutatjuk, hogyan készítsünk el egy ínycsiklandó borsós-zöldséges ragut, amelyet hús is gazdagít.
Borsós-zöldséges hússal készült ragu
Hozzávalók:
300 g darált marhahús vagy pulykahús
1 csésze zöldborsó (fagyasztott vagy friss)
1/2 csésze zöldbab, végeitől megtisztítva és felaprítva
1/2 csésze sárgarépa, kockázva
1/2 csésze zeller, kockázva
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1/2 csésze paradicsomkonzerv
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál friss kakukkfű, apróra vágva (vagy 1 teáskanál szárított)
1 teáskanál friss rozmaring, apróra vágva (vagy 1/2 teáskanál szárított)
1 teáskanál friss oregánó (vagy 1/2 teáskanál szárított)
1/2 teáskanál őrölt kömény
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
4 csésze víz vagy zöldségalaplé
Friss petrezselyem vagy újhagyma a díszítéshez (opcionális)
Friss parmezán sajt reszelve a tálaláshoz (opcionális)
Főtt tészta vagy rizs a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsd fel az olívaolajat. Adj hozzá apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd párold őket néhány percig, amíg az hagyma áttetszővé válik, és a fokhagyma illatos lesz. Öntsd hozzá a darált húst, majd pirítsd 5-7 percig, vagy amíg a hús teljesen átsül, és kissé megpirul. Majd add hozzá a paradicsomkonzervet, paradicsompürét, kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót és őrölt köményt. Keverd össze alaposan, és főzd még 2-3 percig.
Ezután mehet bele a felaprított sárgarépa és zeller, még további 5-7 percig főzd őket, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak. Tedd hozzá a zöldborsót és a zöldbabot, majd öntsd fel az egészet vízzel vagy zöldségalaplével. Só és bors ízlés szerint kerülhet bele.
Hagyd, hogy felforrjon az étel, majd vedd alacsony fokozatra a hőt, és fedd le a serpenyőt. Még kb. 20-25 percig főhet a ragu, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak és a ragu besűrűsödik. Tálalás előtt díszítsd friss petrezselyemmel vagy újhagymával. Köretként főtt tésztát vagy rizst ajánlunk, és ha még frissen reszelt sajt is kerül rá, ellenállhatatlan lesz. Jó étvágyat mindenkinek!