2024.08.25. 12:31:09 6230 190

„Folyton csak pazarlunk, vagy nem?” - Beszéljünk az élelmiszerpazarlás problémájáról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Széchenyi-díjas magyar biokémikus, etológus Csányi Vilmos egy alkalommal arról beszélt, hogy minél fejlettebbé, komplexebbé válnak a kultúrák, annál több lépés szükséges ahhoz, hogy egy-egy feladatot elvégezzünk. Az ételkészítés kapcsán rámutatott arra, hogy amikor az őseink elkaptak egy nyulat, egyszerűen széttépték a saját két kezükkel az állatot, és nyersen kebelezték be a húst. A táplálkozáskultúra fejlődésével azonban többszakaszossá és többeszközössé vált az ételfeldolgozás folyamata. A nyulat már pácoljuk, fűszerezzük, kenegetjük, elektromos tűzön sütjük, tálaljuk és az étkezési etikett szabályait szem előtt tartva fogyasztjuk el. Ám a probléma nem itt kezdődik…

Szemét Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szemét Fotó:123rf.hu

A neves etológus megjegyzése szerint a mai ember annak érdekében, hogy étvágyát csillapítani tudja, számos pazarló szokást vezetett be. Az étkezésbeli többletörömök megannyi feleslegtermelést eredményeznek, a pazarlás pedig jelentős mértékben hozzájárul a gazdasági egyenlőtlenségekhez. Összességében: „Folyton csak pazarlunk, vagy nem?” - teszi fel a kérdést Csányi Vilmos.

Az éttermekből, szupermarketekből, élelmiszer-feldolgozókból a hulladéklerakókba került, egyre csak tornyosuló komposzthalmazok látványa és orrfacsaró bűze ugyancsak erre a globális szinten jelentkező tékozló megnyilvánulásra figyelmeztet bennünket. Eric Oddo, a Western Placer Hulladékgazdálkodási Hatóságának vezetője naponta szemtanúja ennek a fogyasztói habitusnak, melyért részben az emberek tökéletes megjelenésű termékek iránti vágyát vonja felelősségre - hiszen elég, ha az árun csak egy kis hiba leledzik, máris a szemétben landoltatják azt.

Annak ellenére, hogy tudjuk: a világ megannyi részén emberek tömegei éheznek, a pazarló kultúrákban szinte rutinszerűen dobjuk ki az általunk „feleslegesnek” ítélt élelmiszereket. Oddo szerint a megtermelt élelmiszerek nagyjából egyharmadáról kijelenthetjük, hogy soha (!) nem kerülnek elfogyasztásra. Ehhez hozzájön az a kiábrándító, szemfelnyitogató adat is, hogy évente több mint 1,3 milliárd tonna élelmiszert kótyavetyélünk el világszerte.

Ez a hulladékmennyiség, ami szennyezést és üvegházhatású gázokat egyaránt okoz, nem csupán a gazdaságot terheli meg, hanem a társadalmi költségeket és a környezetet is. Érdemes figyelembe vennünk, hogy az élelmiszerek előállításához számos erőforrást használunk, mégpedig a Föld 20 százalékát, az energia 32 százalékát, és nem kevesebb, mint 70 százalék vizet, amihez a tavakból, folyókból és a földalatti rétegekből jutunk hozzá. A szakember szerint emlékeztessük magunkat arra, hogy valahányszor pazarlásra adjuk a fejünket, egyúttal ezekeket a természeti kincseket herdáljuk el meggondolatlanul.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.