Galette – rusztikus desszert a franciáktól(X)
Almás pite, meggyes pite, cseresznyés pite – imádjuk mindet. A franciák sincsenek ezzel másképp, a vékony tésztába töltött édes, gyümölcsös töltelékkel ellátott süteményeket ők is kedvelik. Ami nekünk a hagyományos pite, az nekik a galette. Omlós tészta, töltelék, készülhet édesen és sósan egyaránt, garantáltan mindenki odáig lesz érte.
Galette – rusztikus desszert a franciáktól
Almás pite, meggyes pite, cseresznyés pite – imádjuk mindet. A franciák sincsenek ezzel másképp, a vékony tésztába töltött édes, gyümölcsös töltelékkel ellátott süteményeket ők is kedvelik. Ami nekünk a hagyományos pite, az nekik a galette. Omlós tészta, töltelék, készülhet édesen és sósan egyaránt, garantáltan mindenki odáig lesz érte.
Története
A galette Franciaországból, Normandia és Bretagne környékéről származik. Eredetileg hajdinalisztből, vízből és kevéske sóból készítették, és egy forró rácson vagy vaslapon sütötték meg, így vékony, ropogós palacsintatésztát kaptak. Később a recept egyre gazdagodott, és főként gyümölcsökkel, lekvárokkal, krémekkel töltötték meg. Mára számtalan változatban elérhető, de legtöbbször gyümölcsös verzióban készül.
Édes, mutatós, rusztikus
A manapság elterjedt tészta lisztből, egy kevés cukorból, vajból, sütőporból és tejfölből készül, amit gyors mozdulatokkal gyúrnak tésztává. Vékonyra kinyújtják, majd a betöltés után a széleket visszahajtják, így azok kissé fodrosak lesznek, így rusztikus hatást keltenek. Manapság gyakran használnak hozzá kukorica- vagy mandulalisztet, így kicsit más lesz a tészta íze és állaga is.
Gyümölcsöt bele!
A galette édes verziójába bármilyen gyümölcs tökéletesen illik. A gyümölcsöket előbb megpárolják, majd amikor már levet engedtek, keményítővel besűrítik. A kissé kocsonyás állagú töltelék így nem folyik szét, sülés után nagyon finom krémes állagot kap. A tölteléket érdemes kissé fűszerezni. Kardamom, vanília, fahéj, gyömbér vagy szegfűszeg – ami a legjobban illik az adott gyümölcshöz.
Frissen, langyosan kínáljuk
A galette az a sütemény, amit nem érdemes teljesen kihűteni, mielőtt felszolgáljuk. A legfinomabb még langyos állapotban, ilyenkor a vajas tészta omlós és puha. A gyümölcsös töltelék mellé nagyon jól illik egy kis mascarpone krém vagy egy gombóc vaníliafagyi.
Ha valami igazán mutatós, ugyanakkor egyszerű süteménnyel szeretné meglepni vendégeit, ne keresgélje tovább, próbálja ki bátran a franciák kedvenc süteményét. És hogy közben ne kelljen a másnapi ebéden aggódnia, rendeljen házhoz finom ételeket az Interfoodtól, így garantáltan jóllakik az egész család!
("Partner cikk")