2021.08.03. 17:56:27 7493 205

Glutén sorozat 4. Szakértőnk egy szuper gluténmentes alapanyagról: a hajdina
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hajdina egyes országokban nagyon kedvelt alapanyag, nálunk kevésbé ismert és szeretett növény. Pedig érdemes vele megismerkedni, mert nagyon értékes és természetes módon gluténmentes álgabona, ráadásul az ára is kedvező.

Hajdina - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hajdina

Miért olyan értékes a hajdina?

A hajdinát számtalan jó tulajdonsága miatt kellene beépítenünk a mindennapi étrendünkbe:

• magas a rosttartalma, így jó hatással van az emésztésre (csökkentheti a kellemetlen tüneteket, mint székrekedés, puffadás)

• magas a fehérjetartalma, így a köleshez, quinoához hasonlóan nagyon fontos része a vegetáriánus és vegán táplálkozásnak is

• tartalmaz egy chiro-inositol nevű vegyületet, amely a glükózanyagcserét támogatja, így a hajdina kedvező hatással bír cukoranyagcserezavaroknál (mint cukorbetegség, inzulinrezisztencia), mivel fokozhatja a sejtek inzulinérzékenységét

• magas az antioxidáns tartalma

• rutintartalmának köszönhetően segíthet a vérnyomás csökkentésében

• magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma is

Leggyakrabban kásaként vagy köretként/egytálételként szokták fogyasztani, de rengeteg ételbe beilleszthető. Használhatjuk saláták gazdagítására, töltelékekben rizs helyett, de akár levesbetétként is elkészíthetjük.

Recept:

Rizs helyettesítésére köretként vagy egytálételként az alábbi módon készítsd el: Mosd át a hajdinát, majd zsiradékon pirítsd meg jó alaposan, közben tegyél hozzá fokhagymát és borsot. Öntsd fel annyi vízzel, ami épp ellepi (érdemes lapos serpenyőben készíteni fazék helyett), majd fedő alatt lassan főzd meg. Ellenőrizd néha, és ha kell, adj még hozzá egy kis vizet. Főzés közben adj hozzá sót, valamint jól passzol hozzá a bazsalikom és a majoranna is (ízlés szerint fűszerezheted, használhatsz adalékmenetes fűszerkeveréket is). Nem kell sokáig főzni (kb. 10 perc), mert hamar túlfő, és tápanyagtartalma is csökken.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...