Ha nyár, akkor jöhet a sok folyadék
Nyáron kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket, ám annál több folyadékot igényel a szervezetünk. Sokan viszont hajlamosak megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, ami nyáron, a más időszakokban javasolt 1,5-2 liter mennyiséghez képest, 3-4 literre kellene, hogy növekedjen.
Hűsítő hatású forró tea? Hogyan lehetséges ez?
A legbölcsebb, ha ilyenkor kerüljük a vizet megkötő és még szomjasabbá tevő (túl)cukros, és értágító hatással bíró alkoholos italok fogyasztását. A szakemberek szerint a legjobb, ha minden folyadékot szobahőmérsékleten fogyasztunk el – és bármilyen meglepő legyen is, sokan a forró (!) teát is szívesebben fogyasztják kánikulában, mivel esküsznek arra, hogy hűtő hatása van. Ha felkaptuk a fejünket, és végigsuhan a gondolatainkon, hogy ez lehetetlen, sőt, egyszerűen nevetséges megoldásnak fest. Hiszen senki sem gondolhatja komolyan, hogy a forró italnak valójában szervezethűtő hatása van, akkor emlékeztessük magunkat arra, hogy az arab országokban a forró teával való „hűsölés” már bevett szokásnak bizonyul. Természetesen a háttérben kulturális mozgatórugók is vannak, és sokan azt gondolhatnák, hogy a nyári hőségben a forró tea fogyasztás a sivatagi népek esetében egyfajta placebohatással felvértezett elmetrükk. Vagy mégsem?
A londoni King’s College farmakológia professzora, Peter McNaughton a Live Science folyóiratnak elmondta, hogy bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, sokan a hőmérséklet emelkedést nem a jéghideg italok utáni nyúlással csökkentik, hanem felteszik a vízforralót. Ez a szokás mind a mai napig él olyan országokban, mint India, Banglades, Japán, Szaúd-Arábia. A professzor szerint a forró italoknak valóban lehet hűsítő hatásuk a szervezetre, ám ez függ a kontextustól, az időjárási adottságoktól is (főként akkor, ha nem párás az idő). McNaughton szerint a forró italok aktiválják az idegekben a TRPV1 névvel ellátott receptort, ami azt az üzenetet küldi a szervezetnek, hogy: itt az ideje lehűlni. Elgondolkodtató, nemde?
Nyári italok, az ásványvíz és a szénsavas italok fogyasztásán túlról
A megfelelő nyári ital felfrissít és jólesik a fogyasztónak. A legnépszerűbb a klasszikus limonádé, amit szinte minden családban elkészítenek a forró nyári napokon, ám némi kreativitás-mozgósítással ízlés szerint variálható. Sőt, egészségesebbé is formálható, amennyiben cukor helyett mézet vagy nádcukrot használunk - ám mindazok, akik számára nem fontos, hogy egy ital mindenképpen édes legyen, azok édesítés nélkül is ihatják. A szénsavas üdítőktől igyekezzünk kímélni magunkat, mivel ezek rontják a fogakat - feloldva a kalciumot - és a gyomrunk sem fog maradéktalanul örülni ennek a választásnak. Akik nem igazán vágnának bele az előbb ecsetelt forró italos testhűtésbe, azok készíthetnek maguknak otthon jeges teát - ami még egészségesebbé tehető, ha vörös- vagy zöldteához nyúlunk, ám tökéletesen megfelelnek a gyümölcs- és gyógynövényteák is a célra.
Készíthetünk citromfüves-mentás jeges teát
Amire szükségünk lesz: 5 filter bodzatea, 2 l víz, 3 maréknyi keverék: friss mentából, citromfűből és bodzalevélből, 4 evőkanál méz, néhány citromkarika, jégkocka (amit akár zöld levelekkel is elkészíthetünk magunknak). Az elkészítése: a leveleket (menta, citromfű) mossuk meg, és a nagyobbik részét tegyük bele egy kancsóba. A bodzateánkat közben főzzük meg, és amikor kész, akkor a főzettel forrázzuk le a kancsóba előzetesen már belehelyezett leveleket. Mézzel ízesítsük, és egy éjszakára hagyjuk állni. A zöld levelek maradék részét tegyük a jégkockatartóba, öntsük fel vízzel és tegyük a fagyasztóba. Az elkövetkező napon egy adag, vagyis egy pohárnyi citromfüves-mentás jeges teához adjunk 2-3 zöldleveles jégkockát, 1-2 szelet citromot és öntsük fel a teával.