2024.12.17. 17:43:09 7696 238

Halászlé karácsonykor: hagyomány, eredet és egy kis csavar
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szinte minden magyar család ünnepi asztalának elengedhetetlen fogása karácsonykor a halászlé. A hagyomány gyökerei a Duna és a Tisza menti horgászok konyhájába vezetnek vissza, ahol az egyszerű, de ízletes levesek a friss húsokból és néhány alapfűszerből készültek. Az étel népszerűsége a XIX. században nőtt meg, amikor a folyóparti városokban már rendeztek híres főzőversenyeket. Innen indult hódító útjára, hogy végül a magyar konyha ikonikus ünnepi eledele legyen.

Készül a halászlé Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Készül a halászlé Fotó:123rf.com

A tökéletes végeredmény titka a kiváló minőségű, friss hal, az arányosan adagolt fűszerpaprika, valamint a lassú, türelmes főzés, amely lehetővé teszi az ízek összeérést. Az alaplé elkészítése sokak szerint a legfontosabb lépés, hiszen ez adja az étel lelkét. A halászlé nemcsak a hagyományok őrzője, hanem a családi összetartozás jelképe is az asztalon. Ezért is olyan népszerű ebben az időszakban.

Halászlé 4 főre, egy kis extrával

Hozzávalók:

  • 1 kg vegyes hal (ponty, harcsa, esetleg süllő)

  • 2 fej vöröshagyma

  • 1 db tv-paprika

  • 1 db paradicsom

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál édesnemes fűszerpaprika

  • 1 teáskanál csípős paprika (opcionális)

  • Só, bors ízlés szerint

  • 1 dl száraz fehérbor

  • 1 szelet füstölt szalonna (az extra ízért)

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a szalonna zsírján megdinszteljük. Hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Amikor összeesett, rászórjuk a fűszerpaprikát, és felöntjük 1,5 liter vízzel. Beletesszük a halcsontokat, fejeket (az íz miatt), sózzuk, borsozzuk, majd 40 percig lassan főzzük. Ezután átszűrjük az alaplevet.

A friss filéket nagyobb darabokra vágjuk, a leszűrt léhez adjuk, és további 10 percig gyöngyöztetjük. Végül hozzáöntjük a fehérbort, és még pár percig hagyjuk főni. Tálaláskor kínáljunk mellé friss kenyeret vagy házi gyufatésztát. Az apró csavar, a fehérbor és a füstölt szalonna pikáns aromát ad, ami igazán ünnepivé teszi ezt a tradicionális fogást. Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.