2024.04.09. 12:38:18 4928 187

Halogatsz vagy a tökéletességre törekszel?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Harvard egyik tanulmánya szerint a fiatalabb korosztály körében egyre szélesebb körben jelentkező pszichés betegségek növekedése elsősorban a önmagukkal szemben támasztott – rendszerint irracionális – elvárásokból és a gyakori önbíráskodásból fakadhat. A kutatók rámutatnak arra, hogy mindezen elvárásokat olyan kortárs mítosz elsajátítások mozgatják, amelyek a tökéletesség hajszolásának irreális igényéből építkeznek.

Csináld most! Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csináld most! Fotó:123rf.hu

Az abszolút tökéletesség elérésének célja ugyanis lehetetlen, ám ennek ellenére sokakat foglalkoztat a megvalósíthatatlan megvalósítása. Akik pedig az eszme megszállottjaivá válnak, folyamatosan sóvárogják mások elismerését, és vélt vagy valós alkalmatlanságaik, hibáik esetén szoronganak, esetleg szégyent és bűntudatot éreznek.

A felsőoktatásban résztvevők – 1989 és 2016 közötti – megfigyelése során több típusú perfekcionizmusra derült fény. Paul Hewitt és Gordon Flett a tökéletességre törekvés kapcsán a következő változatokra lettek figyelmesek:

  • énközpontú/én-orientált perfekcionizmus – mely esetben a személyre szabott elvárások magasak,

  • társadalmilag előírt perfekcionizmus,

  • kifelé irányuló perfekcionizmus – mások által támasztott elvárásoknak való megfelelés.

A kutatás vezetői szerint legagasztóbb képet a társadalmilag előírt perfekcionizmus festette, mely miatt az érintetteknek a legsűrűbben kell megküzdeniük valamilyen mentális betegséggel (pl. depresszió, szociális szorongásos zavar, esetleg öngyilkos gondolatok). Figyelemre méltó az a megfigyelés, mely hangsúlyozza, hogy sok intelligens, lelkes és céltudatos ember élete és karrierje, az esetek többségében a magas szakmai követelmények miatt siklik ki.

Hogy milyen kapcsolat van a perfekcionizmus és a halogatás között?

A meglátások szerint a tökéletességre törekvés és a prokrasztináció, vagyis a halogatás a legkevésbé sem állnak távol egymástól. Elsősorban azért, mert a makulátlan eredményre, a hibátlan teljesítményre törekednek, melybe nem férhet bele egyetlen apró kifogásolnivaló sem. Emellé az elvárás mellé pedig örömmel társul az önkritika, a negatív önértékelés, az elvárásoknak való állandó megfelelés igénye, és nem utolsó sorban a folyamat során rendszeresen felbukkanó kételyek és aggodalmak. Ebből kifolyólag viszonylag sokszor hosszabbítják a határidőket, nyújtóztatják a lezárást.

Vannak azonban a perfekcionizmusnak olyan alkalmazkodóbb aspektusai is, melyben csökken a halogatás mértéke. Ez esetben több ösztönzőleg ható tényező is közreműködhet abban (pl. fizetésemelés, előléptetés, kiváló osztályzat stb.), hogy sor kerüljön a projektmunka vagy egyéb feladatok határidő előtti befejezésére. A negatív halogatást a legtöbb esetben a társadalmi előírásoknak, valamint a másoknak való már-már kényszeres megfelelés mozgatja. Ezzel szemben az én-orientált perfekcionizmus akár pozitív is lehet, hiszen az egyén által kitűzött célok megvalósításán való ügyködés, önhatékony és képességjavító iparkodás hevíti. A negatív halogatás esetében az aggodalmak, félelmek dominálnak, míg a halogatás-kiiktató, többnyire pozitív perfekcionizmus során a személyes törekvések felülkerekednek a visszahúzó erővel bíró feszengés, kétségbeesett bizonyítani akaráson.

A Queenslandi Egyetem tanulmánya szerint semmi kivetnivaló nincs abban, ha egyénenként a lehető legjobban szeretnénk kihozni magunkból – legyen szó bár tanulmányokról, továbbképzésekről, karrierépítésről, családban és közösségben való helytállásról. Azonban a tökéletesség elérése, a hibátlanságra és tévedhetetlenségre való törekvés (mely emberként nem lehetséges) temérdek esetben nem előrevivője, hanem gátló tényezője a sikernek.

Építő jellegű lehet a tökéletesség helyett előnyben részesíteni az egészséges fejlődés(vágyat), valamint az ésszerű elvárásokon alapuló célokat. Mindeközben fontos emlékeztetnünk magunkat arra is, hogy a nyomás csökkentése elvezethet bennünket egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, termelékenyebb életvitel kapujához.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...