Házi „zsömi” gyorsan és egyszerűen! – Próbáld ki a joghurtos változatot!
A pandémia egyik pozitív hozadéka, hogy alkalmanként vagy rendszeresen beizzítjuk a sütőnket, hogy finomabbnál finomabb kenyeret, péksüteményt készítsünk a család nagy örömére. Ha eddig a „pofon egyszerű zsömle” recept kimaradt volna a repertoárodból, mindenképpen érdemes lejjebb görgetned!
Ha szereted a házilag készült finomságokat, ezt a pihe és puha zsemle receptet mindenképpen vedd fel a gyűjteményedbe és készítsd el minél előbb! A zsömik hozzávalói:
25 dkg joghurt
2 dl tej
fél kiló liszt
60 ml olaj
1 csomag sütőpor
1 teáskanál só
magok (szezám, tökmag, napraforgó) a „díszítéshez”
A hozzávalókat tedd egy keverőtálba, majd dolgozd össze géppel, esetleg kézzel. A lényeg, hogy egynemű tésztát kapj! Lisztezett felületen még dolgozd át, majd sodorj belőle henger formát. Vágd 8 részre a tésztát és formázz belőle zsemléket. Közben melegítsd a sütőt, lehetőség szerint alsó-felső sütési funkción, 180 °C-ra. Míg a sütő melegszik, a még nyers zsömiket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg tejjel, és szórj rá az általad választott magból. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sülnek a zsemlék! Hagyd egy picit kihűlni, de ne teljesen. Még melegen tálald! Érdemes dupla adagot készíteni belőle!:)
Forrás: brigitte.de