Hogyan válassz valóban friss húst? Útmutatónkból kiderül
A hús sokak étrendjének fontos része, ám a minősége nem mindegy – sem az egészségünk, sem az ízélmény szempontjából. A boltban vagy piacon járva sokszor csak a színre és az árra figyelünk, de egy jó hús kiválasztása több szemponton múlik. Az alábbi útmutató segít eligazodni – akár kezdő, akár rutinos vásárló vagy.

Nézd meg a színt!
Friss marhahús: élénkvörös, kissé nedves, de nem nyálkás. A vágási felület lehet enyhén sötétebb oxidáció miatt, de ne legyen szürkés vagy zöldes árnyalatú.
Friss sertéshús: rózsaszínes-pirosas színű, zsírrétege fehér (nem sárgás).
Friss csirkehús: halvány rózsaszín, nem szürkül, nem nyálkás.
Hal: tiszta, áttetsző szemek, friss, óceánra emlékeztető illat, nem kellemetlen szag.
Szimatolj!
A húsnak semleges, enyhén édeskés illata van – ha kellemetlen, savanykás, vagy erőteljesen "húsos" szaga van, inkább ne vedd meg! A rossz szag a romlás első jele lehet.
Állag és tapintás
A friss hús rugalmas tapintású, ha benyomod az ujjaddal, visszaugrik. Figyel arra, hogy ne legyen nyálkás, ragacsos vagy túl nedves! A hús felülete legyen sima, ne „húzódjon el” vagy málljon szét.
Csomagolt húsnál figyelj ezekre:
Szavatossági idő: mindig nézd meg! Ne vegyél meg olyan húst, aminek aznap vagy másnap jár le a szavatossága, ha nem főzöd meg rögtön.
Vákuumcsomagolt hús: a színe lehet sötétebb, de a csomagolás felbontása után élénkülnie kell.
Csomagolás épsége: ne szivárogjon, figyelj, hogy ne legyen „felfúvódott” vagy sérült!
Vásárlás helye
A hentesnél: kérdezz bátran, nézd meg a vágási felületet, kérj illatmintát vagy friss szeletet.
A piacon: válassz megbízható, engedéllyel árusító henteseket.
A szupermarketben: mindig nézd meg a címkét, származási helyet és tárolási körülményeket.
Nézd a származást!
A magyar, helyi gazdaságból származó hús gyakran frissebb, kevesebb utat tett meg, és kevesebb tartósítószert használnak a kezelésére.
Mire van szükséged?
Sült vagy grillezett ételekhez válassz sovány, jól szeletelhető húsrészt (pl. karaj, csirkemell). Lassú főzéshez válassz zsírosabb, szaftosabb részeket (pl. lapocka, oldalas, marhapofa). Ha levest készítenél, akkor a csontos, inas részek a legjobbak (pl. csirkefarhát, marhacsont, sertéscsont).
A jó hús kiválasztása nem ördöngösség – csak egy kis figyelmet igényel. Nézd meg a színét, szagát, állagát, és mindig ellenőrizd a szavatosságot. A friss, jó minőségű hús nemcsak finomabb, de biztonságosabb is. Vásárolj tudatosan, főzz bátran – a végeredmény magáért beszél majd!