Ilyet még nem pipáltál! – Egy sajtos meg egy tökös
A február a szerelem és a fánksütés, no és persze, a fánkevés hónapja! Tartson bárki bármilyen diétát, kövessen bármilyen életmódot, a fánk szerepel a repertoárban, az biztos. Ki szalagosan, ki lekvárral töltve, ki „csörögve”, ki gluténmentesen, ki sósan, ki sajtosan, ki pedig tökösen szereti.
Ha érdekel a sajtos verzió, akkor már készítheted is a tálat, mérleget, mert mi mutatjuk a sajtos fánkocskák hozzávalóit:
15 dkg liszt
4 db tojás
2 db tojássárgája
10 dkg vaj
10 dkg reszelt parmezán
csipet só
1 evőkanál olaj
víz
habzsák
Kimérünk 2,5 dl vizet, egy edénybe öntjük, ehhez hozzátesszük a vajat és a sót majd összeforraljuk. Beleöntjük a lisztet és összemelegítjük, miközben egy fakanállal keverjük egynemű tésztává. Akkor jó, ha a massza elválik az edény falától. Ekkor levesszük a lángot és néhány perc erejéig még erőteljes mozdulatokkal kavargatjuk. Arra ügyeljünk, hogy le ne égjen a nyers tészta! Ha kész, átöntjük egy tálba, és beleszórjuk a sajt 3/4 részét, illetve előtte még egyenként a tojásokat. A sütőt melegítsük elő 170 °C-ra. A masszát töltsük habzsákba, majd kiolajozott tepsibe a zsákból nyomjunk kis halmokat. Ezeket kenjük meg a felvert tojássárgákkal, majd szórjuk meg a maradék sajttal. Toljuk be a sütőbe és körülbelül 20 perc alatt süssük készre!
Forrás: mindmegette.hu
Legyen tökös – a fánkod!
Igazi különlegesség, ami mindenkinek ízleni fog!
Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg zabliszt
15 dkg sütőtök
15 dkg burgonya
1,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
3 db tojás
1,5 dkg vaj
1,5 dkg só
0,5 dkg bors
szerecsendió
olaj
A sütőtököt vágjuk félbe, magozzuk ki, majd sütőben süssük meg. Ha kész, a húsát kaparjuk ki egy tálba. Míg a tök sül, főzzük meg a burgonyát, héjában, sós vízben. Ha kész, pucoljuk meg és villával törjük össze. Keverjük össze a két hozzávalót, majd dobjuk hozzá a liszteket, a sót, borsot, őrölt szerecsendiót. A tejet langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot, majd szórjuk bele az élesztőt és futtassuk fel. Ez is, illetve a vaj is mehet a lisztes keverékhez. Adjuk hozzá a tojásokat is, majd jól gyúrjuk össze. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük! Ha megkelt, serpenyőben hevítsünk olajat, majd egy kanál segítségével szaggassunk a zsiradékba a tésztából és süssük aranybarnára a kis golyókat. Papírtörlővel kibélelt tányérra, edénybe rakjuk a kész fánkokat. Közben, vagy ha a fánk elkészült a következőkből készítsünk egy öntetet:
fél citrom leve
1 dl tejszín
1 db tojássárgája
fél dl tökmagolaj
3 dkg méz
2 csepp vaníliakivonat
só
Ha készen vannak a fánkok, tálalás előtt locsoljuk meg az öntettel! Jó étvágyat!
Forrás: mindmegette.hu