Ismerős ízek, új erő – így segítik a nyári ételek az egészségedet
Ahogy a nyár beköszönt, automatikusan könnyebb ételek után nyúlunk: friss zöldségek, lédús gyümölcsök, hűsítő italok kerülnek előtérbe. De ezek a szezonális finomságok nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik – észrevétlenül támogatják az immunrendszerünket is.

Paradicsom – napfényben érlelt antioxidáns
A nyár egyik sztárja a paradicsom, ami tele van likopinnel, egy erős antioxidánssal, ami segít a sejtek védelmében. A nap érlelte, mézédes paradicsom nyersen, salátában, pirítóson vagy akár egy gyors hideg levesben is remek választás.
Fokhagyma – a természetes antibiotikum
A friss fokhagyma nemcsak ízesíti az ételeket, de allicin nevű hatóanyaga révén baktérium- és vírusellenes hatással is bír. Nyáron próbáld ki friss, aprított formában salátákban, mártogatósokban – csak mértékkel, hogy ne domináljon.
Bogyós gyümölcsök – színükben az erejük
Eper, áfonya, málna – a nyár legédesebb ajándékai tele vannak C-vitaminnal, rosttal és flavonoidokkal. Ezek segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, támogatják a bélrendszert, és nem utolsósorban: színesebbé teszik az étrendet.
Uborka és görögdinnye – hidratálás belülről
A nagy melegben nemcsak inni kell, együnk vízben gazdag ételeket is. Az uborka és a görögdinnye szinte 90–95%-ban vízből áll, így nemcsak frissítőek, de segítik a test természetes hőszabályozását is.
Friss zöld fűszerek – apró levelek, nagy hatás
Petrezselyem, menta, bazsalikom – ezek a nyári zöldek nemcsak feldobják az ételeket, hanem emésztést segítő, gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Adj belőlük bőven limonádéhoz, salátához, grillételekhez.
A nyári szezon nemcsak a kikapcsolódásé – a természet is ilyenkor kínálja legbőkezűbben az immunrendszerünket támogató alapanyagokat. Érdemes ezeket tudatosan beépíteni a mindennapokba, mert a megelőzés ilyenkor is a legegyszerűbb (és legfinomabb) út az egészség felé.