Kánikula? Készíts otthon isteni, hűsítő fagyikat
A nyár elengedhetetlen kelléke, finomsága és tartozéka: a fagylalt! Enélkül az ínycsiklandó édesség nélkül el sem tudjuk képzelni a hőséget és a vízpartot. Egész egyszerűen muszáj enni, és pont úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokival: lehet kerek, hosszúkás, pálcás, jeges, vagy krémes...mindegy, csak nyalni lehessen. A legkézenfekvőbb természetesen, ha megvesszük a boltban vagy a cukrászdában. Ezzel azonban több galiba is adódhat.
Egyrészt az utóbbi időben a fagylalt árak is rendesen elszálltak és már nem biztos, hogy egy kis gombóc jeges élvezetért rászánjuk azt az összeget. Másrészt sokan csak a diétás változatot engedhetik meg maguknak, ami megint csak sokba kerül. Azonban nem csak a magas árak miatt érdemes otthon fagylaltot gyártanunk. Nem mindenki szereti, ha nem egészen természetes élelmiszer kiegészítőkkel dobják fel az életüket. Sokkal jobban preferálják a természetességet és a minél több gyümölcsöt. Mi kerestünk néhány remek fagylalt receptet, ami házilag, fagylaltgép nélkül is elkészíthető.
Mascarponés gyümölcsfagyi
Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (földieper, málna, őszibarack), 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál citromlé, 50 dkg mascarpone sajt, 2 dl tejszín
A megtisztított gyümölcsökből botmixer segítségével pürét készítünk. A tejszínt habbá verjük, és a simára elkevert mascarponéhoz adjuk, ezután jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a gyümölcspürét, a citromlét, a cukrot és a vaníliás cukrot is. Jól elkeverve edényben a fagyasztóba tesszük. időnként kivesszük és finoman átforgatjuk.
Eper fagyi
Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, csipet só
Az epret megmossuk, csumázzuk, majd összetörjük. A fehérjét habbá verjük. Felváltva adjuk hozzá a gyümölcspépet, a porcukrot, végül a sót is. Addig verjük, míg fényes, egynemű massza nem lesz. Jól elkeverve edényben a fagyasztóba tesszük. időnként kivesszük és finoman átforgatjuk.
Csokoládé- vagy vaníliafagylalt
Hozzávalók: 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 liter tej, fél rúd vanília. A csokifagyihoz 2 dkg csokoládé vagy kakaópor
A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd pedig felengedjük a vaníliával felfőzött forró tejjel. Kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ezután egészen kihűtjük és fagyasztjuk. A csokoládés és kakaós fagylaltot is úgy készítjük, mint a vaníliásat, csak vanília helyett 2 dkg csokoládét vagy kakaót keverünk a krémhez, és azzal főzzük.
Túrófagylalt
Hozzávalók: 3 dl tej, 1,5 dl tejszín, 20 dkg kristálycukor, 1 dkg vaníliás cukor, 20 dkg tehéntúró, 4 cl vanílialikőr, 5 dkg mazsola
A tejhez hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük benne a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és felforraljuk. Lehűtjük és belekeverjük az áttört tűrót, a vanílialikőrt és az áztatott mazsolát. Az edényt váltott hideg vízbe állítjuk és gyakori keveréssel lehűtjük. Ezután mélyhűtőbe tesszük és megdermesztjük, néha óvatosan átforgatva fagyasztás közben.