Kekszes karácsonyt! – 2+1 különleges keksz az ünnepekre
A karácsonyi sütés sokak fejében egyet jelent a többórás dagasztással, a habos krémekkel, a rétegzett süteményekkel és a „mindent beborít a porcukor” élménnyel. Pedig az ünnepi desszerteknek nem feltétlenül kell bonyolultnak lenniük ahhoz, hogy mosolyt csaljanak az arcokra – sőt, néha épp a legegyszerűbb falatok adják vissza legjobban a karácsony ízét és melegségét.
A gyorsan elkészíthető kekszek például tökéletesek arra, hogy illatos finomság kerüljön az asztalra anélkül, hogy órákat állnánk a konyhában. Ráadásul ajándéknak is csodásak: egy szép doboz, egy masni, és máris kész az ehető szeretetcsomag. Cikkünkben három különböző, mégis egyformán ellenállhatatlan karácsonyi kekszet hozunk: egy csupacsokis cornflakeses ropogóst azoknak, akik a letaglózó csokihatásra esküsznek; egy fűszeres-rozmaringos különlegességet az ínyenceknek; és egy fehérjében gazdag, könnyedebb alternatívát azoknak, akik valami tudatosabb, de még mindig finom sütire vágynak. Ünnepi hangolódás indul!
Egy kis cornflakes, egy kis csoki
Hozzávalók:
35 dkg tejcsoki
20 dkg cornflakes
2,5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
A csokit törd nagyobb darabokra, majd vízgőz fölött olvaszd fel és add hozzá a cukrot és a vajat. Hagyd egy kicsit kihűlni, majd keverd hozzá a kukoricapelyhet. Kanál segítségével készíts a csokis pehelyből kis halmokat, tedd hűvös helyre és hagyd megdermedni.
Forrás: brigitte.de
Csak a fehérje – az ünnepek alatt is
Hozzávalók:
4 dkg proteinpor (lehetőleg vaníliás)
25 dkg mogyoróvaj
10 dkg kókuszvirágcukor
3 tojásfehérje
2 teáskanál sütőpor
10 dkg csokicsepp
tej, kókuszliszt
A mogyoróvajat keverd össze a kókuszvirágcukorral, majd add hozzá a tojásokat és addig keverd, amíg krémes masszát nem kapsz. A fehérjeport keverd össze a sütőporral, és add a fenti masszához. Attól függően, hogy túl kemény, vagy túl folyós lesz a tészta, adj hozzá kókuszlisztet vagy tejet. Ha szép, egynemű tésztát kaptál, add hozzá a csokicseppeket. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd készíts a masszából kis golyókat, tedd a sütőpapapírra és lapogasd el őket. Ha minden a sütőpapíron pihen, mehet a tepsi a sütőbe, hogy 20 perc alatt el is készüljenek a kekszecskék.
Forrás: brigitte.de
Amikor a rozmaring élete új értelmet nyer
Hozzávalók:
20 dkg hideg vaj
28 dkg liszt
2 dkg mák
10 dkg porcukor
1 bio citrom leve
fél teáskanál só
A tetejére: 12,5 dkg porcukor és rozmaring
A citromot mosd meg forró vízben, töröld meg, és finoman reszeld le a héját. A levét nyomd ki, és rakd félre a mázhoz. A mákot, lisztet, sót, porcukrot, vajat alaposan dolgozd össze, hogy egy egynemű tésztát kapj. Lisztezett felületen még gyúrd át, majd oszd két részre, és pihentesd hűvös helyen legalább 2 órát. Ha letelt a 2 óra, lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát 3-5 mm vastagra, majd sütiszaggatóval készíts formákat a tésztából. 180 °C-ra előmelegített sütőben 7-10 perc alatt süsd készre a kis lapokat. Közben elkészülhet a máz: a porcukrot keverjük el 2-3 evőkanál citromlével. A rozmaringot mosd meg, szárítsd meg és vágd fel apró darabokra. Ha kihűltek a csillagok, kend meg a cukros-citromos sziruppal és szórd meg a rozmaringgal.
Forrás: brigitte.de