Készíts sütőtökkrémlevest édes, ízes almával!
Ismét nagykabátot húzunk. A munkába sötétben indulunk és onnan sötétben térünk vissza. Viszont nem kell, hogy kedvünk szegje a borongós idő, feldobhatjuk a napunkat (és szeretteinkét is) egy igazi őszi, melengető sütőtökkrémlevessel, amelybe most egy kis almát is csempészhetünk, hogy még ellenállhatatlanabb legyen.
Hozzávalók:
- 2 db édes alma
- 50 dkg felkockázott sütőtök
- 1 kisebb lilahagyma
- 5 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 2-3 ek barna cukor
- csipet só
- csipet őrölt színes bors
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 dl habtejszín
- 5-6 dl almalé
Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel apró kockákra. A sütőtököt szintén vágjuk fel apró kockákra. A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután szórjuk meg a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk még pár pillanatig, majd adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt.
Szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, színes borssal, keverjük össze, és öntsük fel az almalével, majd főzzük félpuhára. Amikor a sütőtök már félpuhára főtt, adjuk hozzá a felkockázott almát, ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.
Ezután turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett melegítsük egy kicsit össze a levest, de főzni már nem kell.
Karamellizált alma hozzávalói:
- 2-3 db édes alma
- 2-3 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 mk őrőlt fahéj
- 1 dl almalé
Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és ízlés szerint kockázzuk fel. A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, karaellizáljuk pár pillanatig.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és öntsük fel az almalével. Ezután fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk puhára az almát, majd vegyük le a fedőt, és addig karamellizáljuk, még a leve szinte teljesen elpárolog. Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát, és úgy kínáljuk.
Forrás: Gizi receptjei