Két szuper étel a testsúly megtartásához
Ha már ma van az elhízás ellenes világnap, csak nem állíthatok ide valami extra cukros tortarecepttel! Aggodalomra azonban semmi ok: Nagyon finom főételeket kerestem, nem szúrom ki ma (sem) senki szemét néhány salátalevéllel :-)
Téves elképzelés az, hogy a tápláló és nem hizlaló ételek csak kevésbé lehetnek jó ízűek. A klasszikus Mac&Cheese, azaz sajtos tészta ugyancsak elkészíthető úgy egészségesebben, hogy továbbra is a gyerekek kedvence maradjon. A különleges ízek kedvelői pedig megtanulhatják, hogyan lehet egy testsúly-barát indiai curry-t otthon gyorsan összedobni.
Sajtos tészta karfiollal
Hozzávalók:
3 csésze karfiolrózsa
230 gr teljes kiőrlésű (fusilli) tészta
1 csésze zsírmentes tej
1 ek. olívaolaj
¼ csésze finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
4 csésze apróra vágott (friss) spenót
¼ tk. só
1 ek. teljes kiőrlésű dijoni mustár
115 gr csökkentett zsírtartalmú Cheddar sajt, aprítva
55 gr sovány mozzarella sajt, felaprítva
1 tk. őrölt bors
1 csipet pirospaprika
Elkészítés:
1. Egy kevés forróvízben lefedve pároljuk meg az apró rózsáira szedett karfiolokat, közepes hőn 8-10 perc alatt nagyon puhára párolható. (Ha tehetjük, használjunk a művelethez párolókosarat.)
2. A karfiol párolása alatt tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, majd főzzük meg benne a tésztát 2 perccel rövidebb ideig, mint amennyi idő a csomagoláson található. A tésztát szűrjük le, és tegyük félre egy nagy tálba.
3. A megpuhult karfiolt tegyük át aprító- vagy turmixgépbe, és a kimért tej hozzáadása után pürésítsük simára.
4. Egy nagy serpenyőbe öntsünk olajat és melegítsük közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát, és dinszteljük 2-3 percig, amíg meg nem puhul és átlátszó nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és főzzük illatosra, kb. 1 perc alatt. Ekkor tegyük bele a spenótot, és főzzük addig, amíg kicsit megfonnyad.
5. Óvatosan keverjük hozzá a serpenyő tartalmához a karfiolos szószt, majd ízesítjük sóval és mustárral. Adagonként keverjük bele a Cheddar és a mozzarella sajtot is, amíg az egész nagyjából homogén nem lesz.
6. Tálalás előtt öntsük a szószból az elfogyasztandó adag tésztára, és óvatosan keverjük össze. Ízlés szerint borssal és paprikával díszítjük. Tipp: Amennyiben szeretjük a csípősebb ízeket, az étel pikánsabbá tehető, ha egy abado szószban ázott chipotle paprikát darálunk hozzá a karfiolos püréhez.
Curry csicseriborsóval és burgonyával
Hozzávalók:
450 gr burgonya, meghámozva és kockákra vágva
3 ek. szőlőmagolaj vagy repceolaj
1 nagy vöröshagyma, felkockázva
3 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 tk. curry por
¾ tk. só
¼ tk. cayenne bors
1 doboz sótlan, kockára vágott paradicsom
¾ csésze víz, osztva
1 konzerv csicseriborsó, leöblítve
1 csésze fagyasztott borsó
½ tk. garam masala (koriander, fekete bors, kömény, kardamom, fahéj)
Elkészítés:
1. A burgonyát fedő alatt pároljuk puhára, kb. 6-8 perc alatt, majd tegyük félre.
2. Melegítsünk olajat egy edényben - közepes-magas lángon. Adjuk hozzá a hagymát, és gyakran kevergetve 3-5 perc alatt dinszteljük puhára. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a curryport, a sót és a cayenne borsot. Állandó keverés mellett főzzük további 1 percig, majd keverjük hozzá a paradicsomot és a levét. Főzzük össze 2 perc alatt. Ezt a keveréket fél csésze víz hozzáadásával pürésítsük össze turmixgépben vagy konyhai robotgépben.
3. Öntsük vissza a pürét az edénybe, majd forgassuk bele a már megfőzött burgonyát, a csicseriborsót, valamint a borsót. A fűszerkeverékkel fűszerezve gyakori kevergetés mellett, körülbelül 5 percen keresztül főzzük össze.
Tipp: Édesburgonyát is használhatunk a krumpli helyett, az ízét biztosan nem rontja el!
Forrás: www.eatingwell.com Cheesy Chipotle-Cauliflower Mac&Chickpea & Potato Curry