Közeleg a tökszezon! – Így tedd a hűvösre!
Nemsokára október, amikor is kezdődnek a tökös hetek, hónapok. Ez a finom, tápláló, vitaminokban gazdag őszi zöldség ilyenkor nem csak a kreativitásunkat, hanem a gasztronómiai tudásunkat is karban tartja. Mi lenne, ha egy kicsit hidegre tennénk a „dolgot”?
Szóval, fagyasszuk le a sütőtököt! Íme, néhány módszer!
Pépesítve is jó!
Ehhez egyszerűen hámozd meg a tököt, távolítsd el a magjait, a két végét és vágd kis darabokra. Tedd egy tálba, önts rá kevés vizet és főzd az egészet 20 percig. Ha megfőtt, öntsd le a vizet róla, és pürésítsd az egészet. Várd meg, míg kihűl, majd tedd dobozokba és mehet is a fagyasztóba. Remek alapja lehet egy sütőtök krémlevesnek. Akár 4 hónapig is eltartható a fagyasztóban a pép!
Van, aki nyersen szereti!
Első lépésként hámozzuk meg a tököt - hacsak nem Hokkaido tökkel van dolgunk, mert annak a héja maradhat -, majd vágjuk szeletekre, távolítsuk el a magokat. Végül vágjuk kockákra. Egy tepsibe, vagy tálcára tegyünk sütőpapírt, és oszlassuk el rajt a tökkockákat. Ezek után mehet az egész 2 órára a fagyasztóba. Ha letelt az idő, tedd zacskókba a kívánt adagokban, és mehet is újra a fagyóba, immár kiporciózva. Ennek a módszernek az előnyei, hogy nem tapadnak össze a tökdarabkák, így felengedéskor nem esik majd össze a már kiolvadt zöldség.
Reszelve sem rossz!
Ebben az esetben szintén érdemes a tököt megpucolni, majd eltávolítani a magokat. Ha ez megvan, vágjuk a zöldséget nagyobb darabokra, és reszeljük le nagylyukú reszelőn. Ezek után mehet zacsikba, igény szerinti mennyiségben. Ha megvagyunk a porciózással, mehetnek is a zacskók a fagyasztóba.
De mi legyen a magokkal?
Szárítsd meg, pirítsd meg és akár kitűnő levesbetét is lehet belőle!
Forrás: brigitte.de