Krémesen szép az élet - Variációk burgonypürére
A krémes, vajas, tejes, finoman sós burgonyapürével engem teljesen le lehet venni a lábamról. Amilyen egyszerű ez a köret, olyan nagyszerű. És nem mintha különösebb rá lenne szorulva, mert amúgy is isteni finom, azért akad néhány lehetőség, ha feldobnánk valamivel ezt a remek ételt.
Ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, és egy-egy alkalommal hajlandóak vagyunk elszakadni a fent már írt krémes burgonyapüré ízétől, lágyságától, ezeket a recepteket feltétlenül próbáljuk ki!
Hagymás burgonyapüré
Amit be kell szerezned hozzá:
fél kg burgonya
1 kávéskanál só
1 teáskanál mustár
két db hagyma (ha lehet fehér, de mindenképpen sütve és átpasszírozva)
1 evőkanál dióolaj
1,25 dl tej
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet és krumplinyomóval áttörjük. Még forrón hozzákeverjük az olajat, tejet, majd a hagymát és a mustárt. Ha szükséges, még utánaízesítünk.
Burgonyapüré, a legkrémesebb
burgonya (ha van otthon néhány régebbi példány, ehhez az ételhez tökéletes)
hagyma, kockázva, aranybarnára pirítva
egy csipet pirospaprika, bátrabbaknak chili
1 evőkanál krémsajt
tej
só és bors ízlés szerint
vaj
A krumplit megmossuk, alaposan megdörgöljük a héjat, ha kell, a csírákat is eltávolítjuk. Nagyobb darabokra vágjuk és nagyjából negyed óra alatt megfőzzük (ne legyen túl puha). A vizet leöntjük róla, majd a sóval, borssal, vajjal összekeverjük, amíg az egész vaj el nem olvad. Az egészet pürésítjük és ízlés szerint tejet adunk hozzá. A tálalás előtt (ami ha lehet, még forró állapotában történjen) hozzákeverjük a paprikát és a krémsajtot, majd pirított hagymával megszórjuk.
Bazsalikomos burgonyapüré
80 dkg (lisztesebb) burgonya
5 dkg vaj
1 csokor bazsalikom
fél dl olívaolaj
2,5 dl tej
só, szerecsendió
A burgonyát még héjában megfőzzük. Ha kész, meghámozzuk és még forrón áttörjük. A tejet felforraljuk és a vajjal együtt a krumplihoz adjuk – krémes pürét készítünk. Ízlés szerint a sóval és a szerecsendióval ízesítjük. A bazsalikomleveleket az olívaolajjal összeturmixoljuk és a püréhez adjuk.
Forrás: dasistdochnochgut.at