Legyen mákod! – Mákos finomság bekuckózós vasárnap délutánokra (is)
Ahogy haladunk a tél felé, testünk is, lelkünk is egyre jobban vágyik valami szívet melengető után. A pocakunkról nem is beszélve! Mivel a zord időjárás gyakran a lakás rabjává tesz minket, több időnk jut a konyhában bíbelődni. Nem csak finom leveseket, főételeket készíthetünk, de a csábító desszertek sem maradnak ki ilyenkor a repertoárból.
Időnk van, már csak a hozzávalókat kell összegyűjteni, és pár perc, óra múlva élvezhetjük munkánk édes gyümölcsét.
Sárgabarackos mákpuding
Hozzávalók:
12 dkg szikkadt zsemle
2,5 dkg aszalt sárgabarack
1,5 dl tej
80 gramm lágy vaj
2 evőkanál narancslé
3 tojás
60 gramm darált mák
1 kiskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál reszelt narancshéj
1 csomag vaníliás cukor
70 gramm cukor
1 evőkanál porcukor
só
A mártáshoz:
4 tojássárgája
1,5 dl narancslé
5 dkg cukor
2 evőkanál citromlé
75 ml tejszín
A zsemléket kockákra vágjuk, leöntjük a tejjel, jól összekeverjük és kb. negyed óráig állni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívja magát. A sárgabarackot szintén kockákra vágjuk, a narancslével összekeverjük, és a zsemlékhez hasonlóan állni hagyjuk. 6 zárható tetejű poharat, tálkát 20 gramm vajjal kikenünk és megszórjuk cukorral, majd a felesleget kiöntjük belőle. A maradék vajat, vaníliáscukrot, narancshéjat, szegfűszeget nagyjából 5 perc alatt habosra keverjük. A tojások sárgáját a szétválasztás után egyenként a vajas krémhez keverjük. Ezután mindent, a zsemléket, a sárgabarackot, a mákot és a vajas keveréket jól összedolgozzuk. Ezután jönnek a tojásfehérjék, melyeket a csipet sóval kemény habbá verünk. 1/3-át a masszához keverjük, majd a maradékot is, ám ezt már óvatosan forgatva tesszük. Ha kész, megtöltjük a poharakat, tálkákat a pudinggal, lezárjuk, majd egy mélyebb tepsibe tesszük őket. A tepsit addig töltjük vízzel, hogy a poharakat 2/3-ig ellepje a folyadék. Előmelegített sütőben (180 ⁰C, hőlégkeverésesben 160 ⁰C, gázsütőben 2., 3. fokozat) nagyjából fél óráig „sütjük”. Most következik a mártás. Ehhez a gyümölcsleveket, a tojások sárgáját és a cukrot egy edénybe tesszük, majd az edényt gőz fölé helyezzük és a tál tartalmát egy habverővel krémes mártássá keverjük. A tejszínt felverjük és a krémes finomságba forgatjuk. Ha a pudingok elkészültek, kivesszük őket a „fürdőből”, a tetőt eltávolítjuk a poharakról és óvatosan kiborítjuk őket egy-egy tányérra. Porcukorral meghintve, a mártással leöntve tálaljuk.
Forrás: essen-und-trinken.de