2017.10.01. 08:28:39 13964 381

Megérkezett az ősz, és vele együtt a tökszezon – Készíts belőle gyors és finom desszertet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tavaly ilyenkor a sütőtök mindennapos vendég volt nálunk – megindult a hozzátáplálás, és az 5 hónapos nagyfiú nem bírt betelni ezzel a finomsággal. Ette burgonyával, almával, céklával keverve, vagy csak úgy, magában. Ugyan a pürékorszakon már túl vagyunk, de idén is igyekszem belecsempészni az étrendjébe!

Finom sütőtök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Finom sütőtök

1 évvel ezelőtt muffinként már készítettem, ami szintén nem egy bonyolult művelet, de idén jó lenne valami újat is kipróbálni. Mondjuk, valami (szintén) gyorsat. Valami különlegeset. Valami pohárkrémet, vagy valami nagyon hasonlót! Naná!

Poharas sütőtökös süti

Hozzávalók:

-35 dkg mandulás csók (aprósütemény) vagy mézes keksz (néhány darabot már az elején tegyél félre dekorációnak)

  • 3 evőkanál cukor

  • 1 kisebb sütőtök (Hokkaido)

  • 12 evőkanál olvasztott vaj

  • 1 teáskanál fahéj

  • 22 dkg túró

  • 22 dkg tejszín

A különböző rétegeket ilyen sorrendben és a következő módon készítheted el.

A tökös réteg:

Hámozd meg a tököt, majd távolíts el a magját, és szeld fel kis darabokra. Körülbelül 20 perc alatt főzd puhára a tökdarabokat, majd ha kész, pürésítsd cukorral és fahéjjal, majd tedd félre.

A kekszes réteg:

Tedd a turmixgépbe a kekszeket, és darabold kis darabokra. De akár egy tiszta konyharuhába is teheted őket, és néhány jól irányzott, húsklopfolóval mért ütéssel törd apró darabokra őket. Ha megvan a „darabolás”, keverd össze az olvasztott vajjal és tedd félre.

A tejszínes réteg:

A tejszínt verd kemény habbá, majd keverd össze a túróval és tedd félre.

Most pedig jön a rétegezés! A legjobb, ha a kekszes réteggel kezded, erre jöhet a tökös, majd a tejszín. Jó, ha olyan poharat választasz, amibe legalább kétszer meg tudod ismételni a rétegezést. A tetejére a tejszínhab kerüljön, és erre mehet néhány keksz, díszítés gyanánt!

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hova tűntek a lovagok? Az udvariasság formálódásának története

Az életmódtörténet az egyik legizgalmasabb, legtöbb érdekességet feltáró kutatási területnek bizonyul. A különféle szokások, viselkedési formák, mindennapi tevékenységek, társas normák ugyancsak fontos helyhez jutnak a kutatások, történelmi visszalapozások során. Ezeket olvasva, olykor-olykor eltöprenghetünk azon az izgalmas kérdésen, hogy vajon a jövő életmódkutatói milyen módon fogják prezentálni a nagyközönség előtt a 21. század eleji szokáskultúrát?

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.