Melengető italok hűvös őszi délutánokra
Ahogy hirtelen gyorsasággal beköszöntenek a hűvös, nyirkos őszi napok, úgy az életritmusunkkal együtt az ételekhez és italokhoz való viszonyunk is átformálódik. A hűsítő nyári italok helyét lassan átveszik a testet és lelket ugyancsak melengető nedűk. Ezekből hozunk most egy kis ízelítőt.
Ahogy a nappalok egyre rövidebbé válnak, az éjszakák pedig hosszabbra nyújtóznak, több alkalom és igény nyílik a családi, baráti beszélgetésekre, a bekuckózós-olvasós délutánokra. Mindezeknek pedig szinte elengedhetetlen „kelléke” valamilyen komótosan kortyolgatható, meleg és finom ital.
Ilyen lehet példaként egy gyömbéres-narancsos tea, amihez szükségünk lesz nagyjából 3 dekagrammnyi meghámozott és felszeletelt gyömbérre, amit 1 liter vízben fel kell főznünk. A fiók mélyéről bányásszunk elő 2 teatojást, és helyezzünk bele tisztított, reszelt narancshéjat, valamint fekete teát, és ezt helyezzük a tűzről levett gyömbéres főzetbe, közben figyelve arra, hogy 5 percnél ne hagyjuk benne ázni. Már csak annyi dolgunk maradt, mielőtt belevágnánk a kortyolgatásba, hogy a kedvenc őszi bögrénkbe leszűrjük, és kényelmesen elhelyezkedjünk.
Az őszi hangulathoz jól illeszkedik a tojás grog is, amit otthon, mindössze néhány hozzávalóból magunk is könnyedén elkészíthetünk. 3 deciliternyi tejet forraljunk fel, majd készítsünk elő egy tálat, amiben 2 tojássárgáját, 2 evőkanál juharsziruppal és 4 evőkanál rummal habosra verünk. Az illatozó keveréket szépen, egyenletesen adjuk hozzá a felforralt tejhez, és keverjük simára. Már mehet is a poharakba, mert elfogyasztása melegen esik jól. A tetejét, egy kis extra gyanánt, kakaóval vagy csokireszelékkel is meghinthetjük.