2023.01.26. 17:25:00 7835 315

Mit keres a whisky a lekvárban? Jókedvet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van az úgy, hogy a lekvár nem a sütibe kerül, hanem a sajt mellé…vagy a sült húshoz. Az áfonya és a meggylekvár bizonyosan ezek közé tartoznak, hiszen fanyarabb ízük miatt tökéletesek a kevésbé édes ételek kiegészítésére. Azonban nem szabad megfeledkeznünk az alkoholos lekvárok különös kis csoportjáról sem.

Whisky a lekvárban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Whisky a lekvárban

A következő téli szezon nagy kedvence lehet a forralt borral megspékelt szilvalekvár, de például az erdei gyümölcsből főzött lekvár is elkészíthető alkohollal, a szóban forgó whisky ehhez is jó választás lesz. De jelenleg éppen narancsot kapni, így ezt a gyümölcsöt részegíthetjük most le.

„Vidámság lekvár” (Whisky-narancs lekvár)

Hozzávalók:

1,5 kg narancs
1,5 kg cukor
2 citrom frissen facsart leve
50 ml whisky

Elkészítés:

Amennyiben nem sikerült kezeletlen héjú narancsokat találnunk, 15-30 másodpercre áztassuk be azokat forró vízbe, hogy a héján található viasz leolvadhasson róluk.
A narancsokat ezután tegyük bele 2 liter hideg víz és a citromlé társaságában egy lábasba, majd forraljuk fel az edény tartalmát. Miután a víz felforrt, vegyük lejjebb a lángot és 1-2 órán alatt pároljuk puhára a déligyümölcsöket.

Úgy ahogy van, hagyjuk szinte teljesen kihűlni: a narancsokat vegyük ki, a főzővizet semmiképpen se öntsük ki! Vágjuk félbe a narancsokat. A narancshéjat vágjuk le és aprítsuk vékony csíkokra, majd szórjuk a cukorral együtt a lekvárfőzésre használt lábasunk aljára. Egy sűrű szitán vagy muszlin anyagon keresztül préseljük ki a gyümölcshúsból a narancslevet ugyanebbe az edénybe. A kipréselt narancslé után öntsük rá a főzővizet is, majd öntsük fel vízzel. (Az edényünk tartalmának 1,5 kilósnak/literesnek kell lennie.)

Közepes láng fölött és folytonos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad, majd forraljuk fel a lekvárnak valót. Forrás után még 10 percig bugyogtatjuk.
Amikor a lekvár állagát megfelelőnek találjuk, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a whiskyt, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.

Mielőtt a lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, még egyszer jól keverjük át a narancshéjak egyenletesebb eloszlása miatt. A megtöltött befőttesüvegek tetejére tegyünk egy-egy darab sütőpapírt, csak ezután zárjuk le és címkézzük fel az üvegeket. Fénytől védett, hűvös helyen bő fél évig felbontás nélkül tároljuk a whiskyvel megbolondított narancslekvárt.

Felbontás után max. 1 hónapig hűtőszekrényben tárolva fogyasztható!

Ahogy ez az egyik tökéletes téli alkoholos lekvár, úgy a nyári szezonhoz leginkább passzoló ízvilág az eper borral kiegészített eperlekvár lenne... Csak jusson eszünkbe később is ez az ötlet!

Forrás: www.deliciousmagazine.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!