Ne csak rántsd, töltsd is a gombafejeket!
Az a szerencsénk, hogy habár a valódi gombaszezon idénre lassacskán lecsenghet, de a gombatermesztőknek hála sohasem leszünk az ízletes és egészséges alapanyag nélkül. A kétség kívül iszonyatosan finom rántott gombát nem mindig van kedvünk elkészíteni, de azért ne hagyjuk ki teljesen a menüből sem!
Sokan nem szeretik a gombapörköltet, pedig az is nagyon gyorsan elkészíthető étel. Persze ízlések és pofonok, de talán nagyobb kedve lesz megennyi a családnak, ha nem önmagában kell falatozniuk a gombát. Töltsük meg azt, mert így ezernyi karaktert adhatunk a gombának!
Sajt, sajt és sajt!
Reszelt sajt, krémsajt és sajt bármilyen más formában. Ugye, hogy mind jól áll a gombáknak?
A krémsajtot apróra vágott fűszerekkel (például petrezselyemmel vagy újhagymával) vagy nyers (esetleg párolt) zöldségekkel is elkeverhetjük.
A töltött gomba görög vagy olasz módra is elkészíthető. Az elsőhöz fetát és padlizsánt, míg a másodikhoz mozzarellát és aszalt paradicsomot töltsünk az alaposan megtisztított gombafejekbe. Aztán csak a sütőbe kell tennünk az ételt.
Köretet a töltelékbe!
Maradt meg rizs, hajdina, bulgur vagy quinoa a tegnapi vacsorából? Soha jobbkor! Mindegyikből isteni tölteléket lehet rittyenteni az otthon található fűszerek és esetleg egy-egy tojás segítségével. Természetesen a friss vagy konzerv zöldségekkel is kiegészíthetjük a laktató töltelékünket.
Húsos gombafejek
Bármilyen, a családnak tetsző, darált hússal meg lehet tölteni a gombafejeket, de sokan nem így önmagában, hanem van sajttal, vagy zöldségekkel vegyítve készítik el a húsos tölteléket, hogy az kevésbé legyen tömör és száraz.
A töltött gombákat jénai tálban is megsüthetjük. Ilyenkor egy paradicsomos, sajtos vagy tejszínes jellegű szósz vagy mártás legyen körülötte az extra ízélmény és szaftosság kedvéért.