2017.09.24. 08:31:07 14760 380

Őszi ízek télire – Legyen idén lekvár (is) a szőlőből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha a szürke, csapadékos időjárás, az egyre korábban véget érő napok miatt nem is igazán szeretjük az őszt, azért egy valami (na jó, több valami is:-)) jó benne: az isteni finom, vitaminokban, mindenféle földi jóban gazdag, piros vagy fehér szőlőszemek sokasága.:-) És mi lenne, ha idén ebből még télre is jutna!

Szőlőlekvár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlőlekvár

Persze, lehet venni itt meg ott télen is, de korántsem olyan az íze, mint amikor szezonja van. És igen, a mazsola is szőlő, de hát azért mégsem ugyanaz.:-) Úgyhogy ha jót akarunk magunknak, mentsünk el a finom bogyókból a fagyosabb hónapokra is! Remek ötleteket ajánlunk hozzá!

Isteni szőlőlekvár

  • 1,5 kg kékszőlő

  • 20 ml citromlé

  • 1 kg 1:1-es zselésítő cukor

  • 1 rúd vanília

  • valamilyen magasabb alkoholtartalmú ital

A szőlőszemeket hideg vízzel alaposan lemossuk. Némi vizet melegítünk egy edényben, ebbe beletesszük a szőlőt és szép lassan felforraljuk. Ha megvan, a főtt szőlőszemeket szitán átnyomjuk, hogy a héj és a magok fennakadjanak. A gyümölcshús mehet egy edénybe, majd mehet hozzá a cukor is, amivel alaposan összekeverjük. Végül beletesszük a citromlevet.

A vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a belsejét, majd az egészet (a kikapart vaníliát és a rudat is) a szőlőpéphez tesszük, és 5 percig forraljuk. Közben zselépróbát végzünk – ha a tányérra kimert lekvár megdermed, akkor már jó, ha még folyós marad, akkor főzzük még egy kicsit. Ha elkészült, a vanília rudat szedjük ki, és a lekvárt töltsük csavaros üvegekbe. A tetejét kissé szórjuk meg az alkohollal, majd zárjuk le az üvegeket. Fejjel lefelé, egy konyharuhára téve az üvegeket, hagyjuk kihűlni.

Kompót szőlőből

Ugyan télig nem valószínű, hogy eláll, de ha rogyásig van a kamrád, hűtőd szőlővel, ilyen finom desszertet készíthetsz belőle!

Hozzávalók:

  • 25 dkg szőlő

  • 12,5 dl fehérbor

  • 5 dkg cukor

  • egész fahéj

  • 1 citrom leve

A szőlőszemeket mosd meg, vágd félbe és magozd ki! Egy edénybe önts fél deci vizet, és tedd hozzá a cukrot. Forrald fel, és folyamatosan kevergesd, amíg a cukor el nem olvad. Ha megvan, add hozzá a citromlevet, fahéjat, bort, majd a szőlőszemeket és forrald tovább kb. 2-3 percig, majd húzd le a tűzről. Vedd ki a fahéjat a léből és oszd el a kompótodat 2 tálkába. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe is, hogy hidegen tálald, de szervírozhatod langyosan is!

Forrás: ichkoche.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Toszkán hangulat a tányéron – Pappa al pomodoro, az olasz parasztkonyha gyöngyszeme

Kevés nemzet tud olyan szenvedéllyel főzni, mint az olaszok – és talán még kevesebb képes ennyire egyszerű alapanyagokból valódi gasztronómiai élményt varázsolni. A pappa al pomodoro, vagyis a paradicsomos kenyérleves tipikus toszkán fogás, melyet generációk óta készítenek a régióban, főként a nyári hónapokban, amikor a paradicsom a legédesebb és a legzamatosabb.

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.

Tudjuk, mégsem tesszük? Egészségre törekvés kis lépésekben

A Leideni Egyetem kutatói szerint manapság igencsak erőteljes akadályokba ütközik mindenki, aki egészségesebben akar élni. Marieke Adriaanse, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának professzora, mindezt azzal egészíti ki, hogy a tudományos előrevetítések szerint 2060-ra szükségessé válik, hogy minden harmadik ember az egészségügyben helyezkedjen el. Éppen ezért már ma arra kell törekednünk, hogy a megelőzést helyezzük előtérbe, ha az egészséges életmód mellett döntünk.