2017.09.24. 08:31:07 14399 380

Őszi ízek télire – Legyen idén lekvár (is) a szőlőből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha a szürke, csapadékos időjárás, az egyre korábban véget érő napok miatt nem is igazán szeretjük az őszt, azért egy valami (na jó, több valami is:-)) jó benne: az isteni finom, vitaminokban, mindenféle földi jóban gazdag, piros vagy fehér szőlőszemek sokasága.:-) És mi lenne, ha idén ebből még télre is jutna!

Szőlőlekvár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlőlekvár

Persze, lehet venni itt meg ott télen is, de korántsem olyan az íze, mint amikor szezonja van. És igen, a mazsola is szőlő, de hát azért mégsem ugyanaz.:-) Úgyhogy ha jót akarunk magunknak, mentsünk el a finom bogyókból a fagyosabb hónapokra is! Remek ötleteket ajánlunk hozzá!

Isteni szőlőlekvár

  • 1,5 kg kékszőlő

  • 20 ml citromlé

  • 1 kg 1:1-es zselésítő cukor

  • 1 rúd vanília

  • valamilyen magasabb alkoholtartalmú ital

A szőlőszemeket hideg vízzel alaposan lemossuk. Némi vizet melegítünk egy edényben, ebbe beletesszük a szőlőt és szép lassan felforraljuk. Ha megvan, a főtt szőlőszemeket szitán átnyomjuk, hogy a héj és a magok fennakadjanak. A gyümölcshús mehet egy edénybe, majd mehet hozzá a cukor is, amivel alaposan összekeverjük. Végül beletesszük a citromlevet.

A vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a belsejét, majd az egészet (a kikapart vaníliát és a rudat is) a szőlőpéphez tesszük, és 5 percig forraljuk. Közben zselépróbát végzünk – ha a tányérra kimert lekvár megdermed, akkor már jó, ha még folyós marad, akkor főzzük még egy kicsit. Ha elkészült, a vanília rudat szedjük ki, és a lekvárt töltsük csavaros üvegekbe. A tetejét kissé szórjuk meg az alkohollal, majd zárjuk le az üvegeket. Fejjel lefelé, egy konyharuhára téve az üvegeket, hagyjuk kihűlni.

Kompót szőlőből

Ugyan télig nem valószínű, hogy eláll, de ha rogyásig van a kamrád, hűtőd szőlővel, ilyen finom desszertet készíthetsz belőle!

Hozzávalók:

  • 25 dkg szőlő

  • 12,5 dl fehérbor

  • 5 dkg cukor

  • egész fahéj

  • 1 citrom leve

A szőlőszemeket mosd meg, vágd félbe és magozd ki! Egy edénybe önts fél deci vizet, és tedd hozzá a cukrot. Forrald fel, és folyamatosan kevergesd, amíg a cukor el nem olvad. Ha megvan, add hozzá a citromlevet, fahéjat, bort, majd a szőlőszemeket és forrald tovább kb. 2-3 percig, majd húzd le a tűzről. Vedd ki a fahéjat a léből és oszd el a kompótodat 2 tálkába. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe is, hogy hidegen tálald, de szervírozhatod langyosan is!

Forrás: ichkoche.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...