2024.10.05. 12:39:00 463 13

Őszi kedvenc új formában: lencsével töltött sült paprika (vegáknak is)
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az őszi és téli hónapokban sokszor keressük a melengető, kiadós ételeket, amelyek nemcsak laktatnak, de táplálóak is. A lencsével töltött sült paprika tökéletes választás erre az időszakra: gazdag ízvilágú, tele van fehérjével és rosttal, valamint számos módon variálható. Ez a fogás nemcsak vegetáriánus étrendbe illeszthető könnyedén, hanem önmagában is teljes értékű, tápláló étel.

Töltött kaliforniai paprika Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töltött kaliforniai paprika Fotó:123rf.com

A lencse: egy sokoldalú alapanyag

A lencse régóta fontos alapélelmiszer, amely gazdag fehérjében és rostban, emellett jelentős mennyiségű vasat, cinket és magnéziumot tartalmaz. Alacsony zsírtartalmú és gyorsan elkészíthető, így tökéletes alapja lehet különféle ételeknek. Többféle lencse létezik: a zöld-, a barna-, a fekete- és a vöröslencse. Mind más-más textúrájú és ízű, ezért különböző fogásokban érdemes kipróbálni őket. Ebben a receptben bármelyik típust használhatjuk, de a vöröslencse gyorsabban megfő, míg a zöld vagy barna változata jobban megtartja az állagát, így ezek különösen jól illenek töltelékekhez.

Készüljön a lencsével töltött sült paprika!

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 200 g lencse

  • 4 nagyobb méretű kaliforniai paprika

  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva

  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva

  • 1 közepes sárgarépa, apró kockákra vágva

  • 1 szár zeller, felkockázva

  • 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g)

  • 1 teáskanál oregánó

  • 1 teáskanál bazsalikom

  • Só és bors ízlés szerint

  • 100 g feta sajt (vagy bármilyen más krémes sajt, például ricotta)

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • Friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

A lencsét előző este áztassuk be, hogy lerövidítsük a főzési időt. Ha nincs idő áztatni, a lencse így is megfő, csak kicsit tovább tart a művelet. Főzzük meg enyhén sós vízben, amíg épphogy megpuhul, de még nem esik szét. A paprikákat vágjuk félbe, és távolítsuk el a magokat és az erezetet. Tegyük félre. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk meg a vöröshagymát és fokhagymát, amíg üvegesek lesznek. Adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát és zellert, és pároljuk tovább, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak.

Tegyük hozzá a darabolt paradicsomot, a megfőtt lencsét, majd fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal. Keverjük jól össze, és főzzük további 10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. Morzsoljuk bele a feta sajtot a lencsés keverékbe, és óvatosan forgassuk össze, hogy a sajt enyhén megolvadjon és krémessé tegye a tölteléket. A félbevágott paprikákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és töltsük meg a lencsés keverékkel. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük őket 25-30 percig, vagy amíg a paprikák megpuhulnak és a töltelék a tetején kissé megpirul. Tálalás előtt friss petrezselyemmel szórjuk meg, és adjunk hozzá egy kevés tejfölt vagy joghurtot, hogy még krémesebb legyen az étel.

Variációs lehetőségek

A lencsével töltött sült paprika rendkívül sokoldalúan alakítható. A lencsés töltelékhez hozzáadhatsz még különféle zöldségeket, például cukkinit, padlizsánt vagy kukoricát, hogy még gazdagabbá tedd az ízvilágot. Ha szeretnéd húsosabbá tenni, keverj bele bele darált húst vagy füstölt szalonnát, így egy kicsit rusztikusabb, gazdagabb ízvilágot érhetsz el. A tetejére reszelt sajtot is szórhatsz, ami szépen megpirul, és ropogós réteget képez a lencsés töltelék fölött.

Egészséges és finom

Ez a lencsével töltött sült paprika recept egyszerre egészséges és laktató. A lencse magas rost- és fehérjetartalma hozzájárul a hosszabb telítettségérzethez, miközben a paprika tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Ez az étel bármilyen főétkezésre tökéletes választás, ráadásul melegen és hidegen is fogyasztható. Az őszi-téli szezonban, amikor különösen fontos az immunerősítés és a melegítő fogások fogyasztása, a lencsével töltött sült paprika igazán jó választásnak bizonyul.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...