Őszi saláták gesztenyével – a szezon ínycsiklandó újdonsága
Az ősz igazi kincsesládája a friss, színes és ízekben gazdag zöldségek világa, amelyekből mennyei salátákat készíthetünk. Ebben az időszakban nemcsak a sütőtök, cékla vagy alma kerülhet a tányérra, hanem egy különleges alapanyag is: a gesztenye.

Ez a szezon egyik legfinomabb és legkarakteresebb íze, amely nemcsak édes desszertekben, levesekben vagy süteményekben remekel, hanem salátákban is megmutatja sokoldalúságát. A gesztenye különlegesen tápláló, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, így nemcsak finom, de jótékony hatású is. Puhasága és enyhén édeskés íze remekül harmonizál ropogós zöldségekkel, sajtokkal vagy akár gyümölcsökkel is. Az őszi saláták így nemcsak frissítőek, hanem igazán laktatóak és izgalmasak lesznek. Egy jól összeállított gesztenyés saláta ráadásul képes egy egyszerű ebédet vagy vacsorát különleges kulináris élménnyé varázsolni. Ideje tehát felfedezni, mennyire változatosan használhatjuk fel ezt az őszi finomságot a saláták világában is!
Hozzávalók:
10 dkg gesztenye
15 dkg vörös cikória
10 dkg chicorée saláta
15 dkg sárgarépa
20 dkg szőlő
6 dkg vegyes saláta
15 dkg feta sajt
5 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál zöldséges alaplé
3 evőkanál limelé
2 evőkanál méz
2 evőkanál szezámmag
4 ág koriander
fűszerkeverék (Ras El Hanout), só, bors
Az olívaolajat a fűszerkeverékkel és a gesztenyével keverd össze. Oszlasd el egy sütőpapírral bélelt tepsin és 200 °C-on süsd 15 percig. Mosd meg a salátákat, szőlőt, répát. Utóbbit pucold is meg és szeld hasábokra. A nagyobb méretű salátaleveleket szeld kisebb darabokra. A szezámmagot pirítsd meg egy serpenyőben. Most jön a dresszing: a maradék olívaolajat a sóval, borssal, lime levével, mézzel, alaplével keverd össze. A fetasajtot szeld nagyobb darabokra, a koriander leveleket szintén aprítsd fel és keverd össze a szezámmaggal. Borssal ízesíts. Most mehet minden egy nagyobb edénybe, öntsd rá a dresszinget és már tálalhatod is. Puha, friss kenyérrel az igazi.
Forrás: essen-und-trinken.de