Otthon főzöl? Ilyen sokat teszel az egészségért!
A pandémia során sokféle vállalkozás kényszerült feladni a versenyt, de nem ez történt az éttermek és a büfék szegmensében. Az ételfutárok száma pedig sosem látott méreteket öltött. Az emberek többségének eddig nem volt ideje elkészíteni az ételt, ők most sem adták fel ebbéli szokásaikat. Vajon kifizetődő másféle kosztot enni, mint a házi?
A készételek megnövekedett fogyasztási aránya miatt a táplálkozási szakemberek már korábban is elkezdték kongatni a vészharangot, mivel ez a kényelmesebbnek tartott étkezési szokás nem biztosítja az elfogyasztott táplálék feletti kontrollt. A tápérték azonban fontosabb jellemzője az élelmiszereknek, mint maga az íz!
Mit ad nekünk az otthon elkészített étel?
Tudatosabb étkezés
Az éhségünk csillapítása a fő célunk a napi étkezésekkor, de eközben általában nem gondolunk arra, hogy mit is eszünk. Ha az általad összeválogatott hozzávalókból főzöl, és ráveszed magad arra, hogy éberen táplálkozz, akkor minden egyes falatnál őszintén élvezheted az étel ízét.
Kevesebb kalória
A vaj, az olajok, a só és a tartósítószerek szervezetbe juttatott mértéke nagymértékben csökkenthető, ha figyelmesen elkészített ételeket eszünk. Ezek a koránt sem létfontosságú összetevők leginkább adalékanyagként foghatók fel. Az előre kiporciózott adagok nem adnak lehetőséget arra, hogy a mértékletességet gyakoroljuk, így sokszor fogyasztunk el felesleges kalóriát.
Kötelékek erősödése
Az otthoni főzés akkor is képes összehozni a családot, ha nem vesz részt mindenki a folyamatban. Azonban akkor, amikor minden családtag kiveszi a részét az ételkészítésben, sokat javul a pszichés közérzet. A közös étkezés és a közös főzés csökkenti a magány érzését, ezzel elejét vehetjük pl. a szívbetegséget ugyancsak okozható depressziónak.
A saját készítésű étel is szállítható
Tápláló ételt a munkahelyünkön is fogyaszthatunk, ha hűtőszekrénnyel és mikrohullámú sütővel is felszerelt az étkező. A hosszú távú egészségügyi előnyök miatt végül megtérül az ételek elkészítésére szánt idő, amelyet nem csupán a tükörképünkön láthatunk majd, de a mentális állapotunk is jelezni fogja.
Az egészséges étkezéshez vezető otthoni főzés megtervezett étrenddel, kötegelt ételkészítéssel nem is olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek először hangzik. Hetirendünk kis átdolgozásával és a tápláló élelmiszereket szem előtt tartó eltökéltséggel hamar felfedezhetjük a sütés-főzés varázsát, miközben megnyugodva figyelhetjük, hogy szeretteink élvezettel fogyasztják az általunk elkészített ételt.
Forrás: www.divine.ca