Pár perc alatt elkészíthető, frissítő gyümölcsös italok
A gyümölcsöket általában gyorsan és minél egyszerűbben szeretjük elfogyasztani, legtöbbször két étkezés között, frissítőként. Általában nem sok időnk akad, vagy nincs lehetőségünk (pl.útközben), hogy meghámozzuk és előkészítsük őket. Sokkal praktikusabb és célszerűbb néhány adag italt készíteni belőlük. Ezt akár vasárnap este is megtehetjük, pár napig simán eláll a hűtőben és kis adagokban, flakonban, bármikor magunkkal vihetjük.
Érdemes gyümölcssűrítményként, különböző összeállításokban előre leturmixolni nagyobb adagot. Akár a fagyasztóban is tárolhatjuk, de a legfinomabb, ha hűtőben tárolva három napon belül elfogyasztjuk azokat. Egy gyümölcssűrítmény adagot feldobhatunk egy kevés növényi tejjel, tejjel vagy tejszínnel. Néhány jégkockát beledobva higíthatjuk és különböző ízesítőkkel ízesebbé tehetjük. Ez csak néhány percet vesz igénybe munkába indulás előtt. Biztosak lehetünk abban, hogy a napi vitaminadagunk a szervezetünkbe jut ezáltal. Nézzük, milyen alapvariációkat találtunk és javasolhatunk gyümölcs smoothie elkészítésére.
Banános, epres, narancsos alap
Előre leturmixolva, ha kivesszük a hűtőből higíthatjuk jégkockával és zöld teával. Ízesítésként használhatunk hozzá fahéjat vagy egy kevés gránátalma szörpöt, mézet.
Ribizli turmix alap
Higíthatjuk tejszínnel, tejjel vagy joghurttal. Adhatunk hozzá néhány evőkanál apró szemű zabpelyhet. Ízesíthetjük mézzel.
Málnás, banános, narancsos alap
Higíthatjuk jégkockával, vagy zöld teával. Ízesíthetjük fahéjjal, néhány levél mentával, mézzel.
Sárgarépás gyümölcs alap
A sárgarépa mellé ízlés szerint turmixolhatunk banánt és valamilyen tavaszi gyümölcsöt, epret vagy málnát. Higíthatjuk szénsavmentes ásványvízzel, vagy narancslével. Ízesíthetjük kevés mézzel és gyömbérrel.
Meggy turmix alap
Higíthatjuk natúr, vagy meggyes joghurttal. Ízesíthetjük mézzel.
Eper és barack turmix alap
Higíthatjuk jeges vízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel. Ízesíthetjük bazsalikommal és barna nádcukorral.
Málna, sárgadinnye, barack turmix alap
Higíthatjuk hideg vízzel vagy jégkockával. Ízesítésként használhatunk barna nádcukrot és adhatunk hozzá két kiskanál chia magot.
Málnás és meggyes alap
Higíthatjuk hideg vízzel, vagy jégkockával. Ízesítésként adhatunk hozzá két kiskanál mézet, egy citromkarikát, fahéjat és keverhetünk bele egy kiskanál darabos málna lekvárt. A sok tavaszi friss gyümölcs mellé az italokba turmixolhatunk zöldséget is. Ki melyiket szereti, lehet, zöld vagy bármilyen más színű. Kellemes ital készíthető gyümölccsel vegyesen sárgarépa, cékla, spenót, spárga vagy akár egy kevés zellerszál hozzáadásával is. A variációk tárháza szinte végtelen. Ha van hozzá kedvünk, akár kísérletezhetünk is. Én biztosan rá fogom bízni magamat a tízéves kislányomra. Elképesztő ötletekkel áll elő néha, ha a konyhában kell ügyeskedni. Nagyon szeretünk együtt kísérletezni és kipróbálni új, izgalmas ízeket. Ne fogjátok vissza magatokat!