2024.07.18. 08:41:28 6858 220

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Tökéletes párna kiválasztása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tökéletes párna kiválasztása

A régi egyiptomiak ágyukat az állati test - leginkább a gazella vagy az oroszlán - formája szerint alakították ki. Az ókori Izrael hírneves uralkodójáról, Salamon királyról, az a hír járta, hogy pompás ágyát libanoni cédrusból készítették és arannyal, ezüsttel ékesítették. A görögöknél Homérosztól megtudhattuk, hogy Odüsszeusz a saját kezével, egy olajfa törzséből faragta a maga és hitvese ágyát. Egy időben felhagytak az egyszerűség szokásával és ágyaikat csodás festményekkel díszítették. Ekkor jöttek divatba a drága szövetekből készített vánkosok és a párnák. Az eredetileg leginkább szalmazsákra emlékeztető párnát egyre több helyen kezdték el puhább anyagokkal bélelni. A rómaiak kezdték el a párnabelsőt lúdtollal és pehellyel tölteni.

Mire hajtották a fejüket?

A ma ismert párnák ősei, az ókori Mezopotámiában voltak, történetük pedig az időszámításunk előtti 7000-re nyúlik vissza. Ezek a párnák kőből készültek. Ráadásul csak a kiváltságos gazdagok használhattak ilyent, mely egyfajta státuszszimbólum szerepet is betöltött, ugyanis minél több kőpárnával rendelkezett valaki, annál magasabb rangot töltött be a társadalomban. A hűsítő hatással bíró, valamint a rovarok elleni védelemként is szolgáló kemény párnaféléket az ókori kínaiak azért részesítették előnyben, mert úgy vélték, a puha párnák energiát szívnak el a testükből. Ezt meggátolandó kőből, fából és kerámiából készítettek maguknak tetszetős, igényes párnákat. A középkori Angliában kizárólag a vajúdó nők használtak párnákat, a férfiak viszont igyekeztek mellőzni ezeket, mert az volt az általános vélekedés, hogy a párna használata a férfiak esetében a gyengeség jele.

Fordulópont a párnák történetében

A párnák az ipari forradalom idején váltak népszerűvé, melyeket tömegesen gyártottak az akkori hatalmas textilgyárakban, ez pedig egyúttal az olcsóbb beszerzésüket is lehetővé tette. A legtöbb háztartásban pedig az alvás szükséges elemeként szolgáló párnákat, el kezdték díszként, dekorációként is használni. Ezek többnyire kisebb méretű, a kanapékat és székeket díszítő változatok voltak. A nagyobb méretű párnák ekkor ülőhelyként, a hengeres alakúak pedig sziesztázás és alvás közbeni támasztékként szolgáltak.

Ma már a kényelmes, pihentető alvást elősegítő párnák több típusával is találkozhatunk, melyek optimálisan támasztékok a gerincnek, nyaknak, fejnek. Néhány példányuk speciális egészségügyi előnnyel bír - ilyen példaként a gyógynövényes, antiallergén, légzéskönnyítő, sópárna, refluxpárna (ez többnyire egy ékpárnaféle), viszkoelasztikus nyaktámasz, ortopéd párna, ergonomikus párna, hőmérsékletre érzékeny és nyomáscsökkentő anyagból készült, vagy éppen a mágneses párna. Ezeknek az élettartama, a felhasznált anyag típusától függően, meghatározott. A toll- és pehelypárnák, akár 5-10 évig is használhatók, míg a poliészter töltetű párnákat javasolt 2 év használat után lecserélni.

A párna ránézésre tiszta mibenléte csalóka lehet, hiszen sűrűn válik a poratkák és más mikroszkopikus méretű rovarok kedvenc búvóhelyévé. Nem beszélve arról, hogy a túlhasznált párnákon idővel felhalmozódnak olyan szennyeződések, mint a zsír, a kozmetikai termékek, és az elhalt hámsejtek. Ezek pedig allergiás reakciókat válthatnak ki. Igyekezzünk sűrűn cserélni a párnahuzatot - legalább 2 hetente.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Okos energiabevitel edzés előtt – Miért nem mindegy, mit és mennyit eszünk?

Az edzés előtti étkezés kulcsszerepet játszik abban, hogyan teljesítünk a sportolás során. A szervezetünknek szüksége van üzemanyagra ahhoz, hogy végig tudjuk csinálni a gyakorlatokat, legyen szó kardióról vagy erősítésről.

Mikrozöld vagy növényi csíra – Mi a különbség közöttük?

Az egészséges táplálkozás iránti igény napjainkban látványosan növekszik, amely magával hozta számos, korábban kevéssé ismert élelmiszer térnyerését is a magyar gasztronómiában. A növényi csírák és a mikrozöldek is ebbe a kategóriába tartoznak: tápanyagban gazdagok, esztétikusak és egyre több fogyasztó étrendjében megjelennek. Fontos azonban, hogy bár hasonlítanak egymásra, termesztésük, feldolgozásuk és értékesítésük között jelentős különbség van, nem csupán biológiai vagy termesztéstechnológiai, hanem jogi és élelmiszer-biztonsági szempontból is.

A legegyszerűbb alapanyagokból is lehet gasztronómiai élmény

Nem kell különleges hozzávalók után vadászni ahhoz, hogy igazán finomat alkossunk. A konyha varázsa sokszor épp abban rejlik, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból – mint a krumpli, a tojás, a hagyma vagy a paradicsom – születik valami felejthetetlen. Ezek az ételek nem csupán jól esnek, hanem felidézik az otthon melegét, a vasárnapi ebédek illatát, és azt az érzést, hogy a főzés lehet egyszerre kreatív és meghitt.