2022.04.26. 17:15:00 9727 292

Rangsorolt ételek - Ezekkel edd magad egészségesebbre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fogyasztók döntéshozatalát az ellentétes információs tömkelege zavarja meg időről-időre. Ha már eligazodunk azon, miként pakoljuk be a bevásárlókosarunkba az egészségesebb alapanyagokat, az éttermekben újra kihívás elé leszünk állítva.

Egészségesnek kikiáltott ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészségesnek kikiáltott ételek

Az emberiség egyre jelentősebb része nyitott arra, hogy egészségükre nézve minőségibb döntéseket hozzon az étkezés területén. Nekik nyújt nagy segítséget a legújabb táplálkozástudományi eredményeken alapuló jegyzék (az úgynevezett Food Compass).

Egészségre rangsorolva

A mintegy 8032 féle étel ital egészségre gyakorolt hatását vizsgálva megalkották azt a skálát, amely 1-től 100-ig pontozza az ételeket, ill. az ételcsoportokat. Értelem szerint a káros élelmiszerek kapják a legkevesebb pontot, míg az egészségügyi előnyökkel járók a 100-as lista végén állnak.

A kutatók arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy az egészségtudatosság jegyében inkább olyan ételeket és italokat fogyasszanak, amelyek 70-es vagy annál magasabb besorolást kaptak. A 30 vagy annál kevesebb pontot kapó ételeket jobb kihagyni az étrendből, de a lista közepén álló halmaz tagjait is inkább mértékletes fogyasztásra javasolják csak.

Néhány példa a jellemzőbb ételek és italok sorából:

Nyers gyümölcsök és zöldségek: 100 vagy ahhoz nagyon közeli
Hüvelyesek, diófélék és magvak: 100 vagy ahhoz nagyon közeli
Halak: átlagosan 100-hoz közeliek
Natúr joghurt: 81
Zabpehely: 78
Párolt csirkemáj: 73

Tenger gyümölcsei: átlagosan 67
Nyers tojássárgája: 61
Teljes kiőrlésű kenyér: 60
Cappuccino: 58
Marhasült: 43
Feta sajt: 36

Almás pite: 19
Szalámi: 18
Gyorsétteremi húsos pizzák: 14
Gyorséttermi sajtburger: 8
Teriyaki szósz: 4
Energiaital: 2
Mályvacukor és a legtöbb cukorka: 1

Természetesen minél inkább feldolgozott egy-egy élelmiszer, annál kevesebb pontot kap, mivel a hőkezelés során sok tápanyag elveszhet, valamint a hozzáadott zsír és cukor sokat ront az összhatáson. (Döntő többségük az átlag alá esik! Pl. natúr mogyoró kontra pörkölt sós mogyoró.)
Törekedjünk ezért arra, hogy kíméletes módon legyenek elkészítve ételeink!

Forrás: www.welovecycling.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.

Mihez kezdj az avokádóval! – Tudunk egy tuti receptet Neked!

Bárhol nyaralunk, a helyi piacra már-már kötelezően ellátogatunk. Történt ez egy olasz városkában is, ahol – persze, csak átvitt értelemben – utánunk dobtak egy nagy adag avokádót. Zárás előtt voltunk, túl kellett adni a portékán. Először nagy volt a boldogságunk, aztán jött a kérdés: mégis mit csinálunk egy ekkora adag „zöldséggel”?