Tejszínes csirkemáj, egyszerűen, ahogy mi szeretjük
A csirkemáj, bár néhányan kerülik, valójában kiváló fehérje- és számos fontos tápanyag forrása lehet. Ebben a cikkben egy krémes csirkemáj receptet osztunk meg, ami egyszerűen elkészíthető, és kedvelhető végeredményt garantál.
Ez a krémes, csirkemájas fogás első lépés lehet a máj elfogadásának irányába, ráadásul gyorsan és könnyen elkészíthető. Mivel gazdag fehérjében, vasban, B-vitaminokban és más tápanyagokban, nagyszerű választás lehet egy tápláló étkezés részeként. Indulhat a főzés?
Hozzávalók:
500 g friss csirkemáj, megtisztítva
1 közepes hagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
1/4 csésze liszt (opcionális)
1/2 csésze tejszín
1/4 csésze száraz fehérbor (opcionális)
Friss petrezselyem, kapor vagy snidling apróra vágva (a tálaláshoz)
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Mossuk és tisztítsuk meg a csirkemájakat, majd vágjuk őket vékony szeletekre (ha úgy látjuk számunkra fogyaszthatóbbnak, hagyjuk egészben). Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat vagy olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
Amint a hagyma puhává fő, adjuk hozzá a csirkemájat. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd pirítsuk meg mindkét oldalát, amíg szép aranybarnára sül. Amikor kész, megszórhatjuk liszttel, hogy egy kis sűrűséget adjunk a mártáshoz. Alaposan keverjük el a lisztet a hagymával és a májjal.
Öntsük hozzá a tejszínt és a fehér bort. Hagyjuk felforrni, majd keverjük össze a hozzávalókat. Főzzük 5-7 percig, amíg a máj puha és a mártás krémes lesz. Ellenőrizzük az ízeket, és igény szerint korrigáljuk sóval és borssal. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, kaporral vagy snidlinggel, a tányérra kerülhet még egy adag friss zöldség és vegyes köret.
Kellemes étkezést, jó egészséget!