Akad még a kertedben fejes saláta? – Akkor meg is van a levesalapod!
A fejes salátáról mindenkinek az ecetes lével nyakon öntött, ropogós zöld levelek jutnak az eszébe, ami leginkább a tojásos nokedli, vagy a mindig bevethető „noki-pöri” mellé dukál. Pedig a saláta főzeléknek sem utolsó, sőt, gyors és laktató leves is készülhet belőle!
Pikk és pakk elkészül a salátából készült krémleves, melyhez a következő hozzávalókat kellene beszerezni:
2 db hagyma
7,5 dl zöldséges alaplé
2 db fejes saláta
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
2 evőkanál (repce)olaj
só, bors
2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
A salátákat mosd meg, majd szeld csíkokra. Egy maréknyit tegyél félre. A hagymákat szintén mosd, majd pucold meg, és szeld fel. A vajon pirítsd meg a hagymát, dobd rá a lisztet, azt is pirongasd egy kicsit, majd öntsd fel az alaplével. Így főzd 10-15 percet, add hozzá a salátaleveleket, aztán a tejszínt, majd rottyantsd össze 5 perc alatt. Ezek után jöhet a pürésítés, majd ízesítsd sóval, borssal. A kenyeret kockázd fel, aztán dobd zsiradékra és pirítsd aranybarnára. A fokhagymát pucold meg, majd dobd rá a kenyérre és pirítsd ezzel is még egy keveset. Ha kész minden, jöhet a tálalás! A levest a krutonnal és néhány salátacsíkkal megszórva érdemes fogyasztani! Jó étvágyat hozzá!
Forrás: rewe.de