Almás-diós gersli – elfeledett alapanyag új köntösben
A gersli, vagyis árpagyöngy, egykor a magyar konyhák gyakori alapanyaga volt, ma azonban méltatlanul háttérbe szorult. Legtöbben talán csak a töltött káposztából vagy néhány régi levesből ismerik, pedig rendkívül sokoldalúan felhasználható. Laktató, rostban gazdag és kedvező árú alapanyag, amely édes és sós ételekben egyaránt jól működik.

Almás-diós változat
A gerslit nemcsak köretként érdemes kipróbálni, hanem desszertként is. Az almával és dióval készült változat kicsit a rizskochra emlékeztet, mégis teljesen más élményt ad: rusztikus, telt ízek, és az alma frissessége találkozik benne. Ez az étel egyaránt megállja a helyét uzsonnaként, könnyű vacsoraként vagy akár desszertként.
Hozzávalók (4 adaghoz)
20 dkg gersli
5 dl tej (vagy növényi ital)
2 közepes alma, lereszelve
5 dkg darált dió
2 evőkanál méz vagy barna cukor
1 teáskanál fahéj
egy csipet só
kevés vaj vagy kókuszolaj a sütőtál kikenéséhez
Elkészítés lépésről lépésre
A gerslit alaposan megmossuk, majd a tejben lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész, összekeverjük a reszelt almával, a dióval, a mézzel és a fahéjjal. A masszát kivajazott sütőtálba simítjuk, és 180 fokon kb. 25 percig sütjük, amíg enyhén megpirul a teteje. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is remekül fogyasztható.
Az almás-diós gersli nemcsak különleges, hanem egészséges is. Magas a rosttartalma, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így sokáig teltségérzetet ad. A dióval együtt omega-3 zsírsavakat is biztosít, az alma pedig frissességet és természetes édességet ad az ételnek. Nem kell mindig egzotikus hozzávalókat keresni: néha elég csak elővenni a régi receptkönyveket, és egy kis csavarral újat alkotni belőlük.