Apró, piros bogyók az egészségedért: a ribizli
A ribizliről mindig gyermekkorom nyaralásai jutnak eszembe. A nagymamánál töltött néhány hét általában mindig a ”ribizliszüretre” esett, aminek mi, gyerekek is aktív részesei voltunk. Persze, a belőle készült lekvár, szörp, vagy sütemény elpusztításában is jeleskedtünk. Pedig akkor még azt sem tudtuk, milyen egészséges.
Ribizli, a háromszínű
Nálunk a piros a sláger, pedig létezik fehér és szinte fekete változata is. Mind közül a leggazdagabb vitaminforrás a fekete, a legismertebb pedig egyértelműen a piros.
Megéri a „vesződséget”?
De meg ám!:-) A bevezetőben írt szüretelésnél az apró bogyók eltávolítása a kis, zöld kacsokról ugyan nagy meló, de egy kis családi összefogással, vagy némi motivációval szerintünk könnyen megoldható feladat ez is. Jó, a gyümölcshöz képest túl nagy magok is okozhatnak némi bosszúságot, de a most következőkért megéri!
Ribizlivel…
… az egészségért
Amikor gyerekkorukban kétpofára tömtük az ebből készült lekvárokat, süteményeket, vagy „csakúgy” ettük a bokorról, nem hittük volna, hogy egy valóságos vitaminbombával van dolgunk. Pedig rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt korábban a skorbut megfékezésére is alkalmazták. Ám olyan „kincseket” is rejt magában, mint a B1-, B2-, B6- vagy az E-vitamin. Ásványi anyagok közül káliumtartalma a legmagasabb, de bővelkedik nátriumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és vasban. Utóbbi miatt a vérszegénységgel küzdőknek is érdemes belőle bőven fogyasztani. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhetően felveszi a harcot a rákos daganatok ellen.
…a szép kertedért
Ha a kiskert annyira most nem is divat, azért piros bogyóival, zöld leveleivel a ribizlibokor még lehet udvarunk dísze! A gyümölcsök nem hullanak le maguktól, így sokáig pompáznak teljes fényükben. Mivel nem kifejezetten dísznövényről beszélünk, így óriási lombokat ne várjunk tőle! De mindenért kárpótol, hogy a délutáni desszert szinte azonnal tálalva van. Mert ribizlibokorról „legelni” a friss gyümölcsöt azért nagy buli, nem?:-)
… a csinos alakért
Bizony, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 10 dkg nagyjából 29 kcal-t tartalmaz. Sőt, zsírégető tulajdonsága miatt kifejezetten ajánlott a diétás étrendbe is. És ha még azt is eláruljuk, hogy az apró magoknak emésztést serkentő, hashajtó hatásuk is van, biztos nem hagyod ki a mai menüből sem.
… a szép bőrért
A belőle készült olaj táplálja, ápolja a száraz, érzékeny bőrt.
…a finom desszertekért
A ribizli fogyasztható magában (a legjobb egyébként is úgy), ha túl savanyú, akkor némi cukorral megbolondítva. De isteni dzsemek, szörpök készíthetőek belőle, és sütemények alapanyagaként sem utolsó. Ha színt vinnél a finomságokba, akkor a ribizli erre is kiváló: a túrónak, krémeknek, tejszínnek élénkpiros színt ad. Utóbbival csak óvatosan, csak a végén adjuk hozzá a habhoz, mert savtartalma miatt összecsomósodhat a krém.
De vigyázat!
„Savanyúsága” miatt a gyomorégéstől szenvedők ne vigyék túlzásba fogyasztását.
Forrás: hazipatika.com, mindmegette.hu