Brokkoli? - Kend a kenyeredre!
A változatos, finom, egészséges reggeli elengedhetetlen egy tökéletes naphoz. Tény, hogy ez igényel némi előkészületet, mert a pékségekben megvásárolható péksütik ugyan finomak és könnyen beszerezhetőek, de semmiképpen sem tartoznak az egészséges kategóriába.
Habár elsőre ijesztőnek és rettentő időigényesnek tűnik egy-egy egészséges fogás előállítása, hidd el, azért nem kell visszahőkölni, mert órákat azért nem kell a konyhában tölteni ez miatt. Egy-egy kenyérre kenhető máj- vagy zöldségkrém villámgyorsan elkészíthető és ízletes fogás lehet a család minden tagja számára. Most a brokkolit tesszük a botmixer alá, úgyhogy figyelj, mert ezek a hozzávalókra lesz szükséged a brokkolis-zöldfűszeres kencédhez:
25 dkg brokkoli
10 dkg kesudió
1 db mogyoróhagyma
3 dkg petrezselyem
fél csokor metélőhagyma
2 dkg kapor
3 evőkanál olívaolaj
1 adag kerti zsázsa
só, bors
A brokkolit szedd rózsáira, a torzsáját kockázd fel és forrásban lévő sós vízben főzd 3 percig. Öntsd le róla a lét, tedd jeges vízbe, majd hagyd megszáradni. A petrezselymet, zsázsát, metélőhagymát, kaprot szeld apró darabokra. A hagymát karikázd fel, majd egy serpenyőben, olajon dinszteld üvegesre. Ha kész, mehet hozzá a kesudió, amit piríts aranybarnára. A zsázsa és a metélőhagyma kivételével minden mehet egy edénybe, hogy az egészet egy botmixerrel összepürésíthesd. Majd add hozzá a maradék zöldfűszereket, végül ízesítsd sóval, borssal, ha még szükségét érzed. Zárható dobozban, csavaros tetejű üvegben, hűtőben tárolva akár 2 hétig is kibírja – de szerintünk előbb el fog fogyni!:-)
Forrás: essen-und-trinken.de