Fáradt vagy? – Egyél egy élénkítő levest!
Ha napközben ránk törne a fáradtság, általában mindannyian a kávéscsészénk után nyúlunk, azt töltjük tele. A fekete italtól remélünk némi segítséget, hogy a szemeink ne ragadjanak le és kibírjuk elalvás nélkül legalább a munkaidő végéig. Mi lenne, ha mindezt egy leves adná meg nekünk?
Első hallásra nekem is furcsa, hogy mégis hogy jön össze a cékla és a kávé, ráadásul egy levesben, de nem is rossz kombináció. Érdemes kipróbálni!
Kávés céklakrémleves – az éber pillanatokért:-)
Ennek az érdekes levesnek a hozzávalói:
4,5 dl zöldséges alaplé
1,5 dl kókusztej
0,7 dl kávé
4 db cékla
1 db burgonya
1 db hagyma
fél alma
1 evőkanál juharszirup
2 evőkanál olívaolaj
1 kis darab gyömbér
só, bors
citromlé
1 ág kakukkfű
Melegítsd a sütőt 180 °C-ra. A zöldségeket, almát, gyömbért, szeld nagyobb darabokra. A kávét, juharszirupot, sót, borsot, kakukkfüvet, olívaolajat keverd össze, majd öntsd vele nyakon a felaprított zöldségeket. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd tedd a sütőbe és süsd körülbelül 20 percig. Ha kész, vedd ki a sütőből, tedd egy edénybe, öntsd le a zöldséges alaplével, kókusztejjel, majd főzd az egészet 10 percig. Ha megvan, botmixerrel pürésítsd az egészet. Ha kell, ízesítheted még sóval, borssal.
Közben készíts hozzá fokhagymás krutont, a következő hozzávalókból:
2 gerezd fokhagyma
3 szelet kenyér
1 ág kakukkfű
1 evőkanál olívaolaj
só
Keverd össze az olajat, fűszereket. Öntsd rá az előzőleg felkockázott kenyérre, jól forgasd át, majd tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és told be az éppen sülő zöldségek mellé. Körülbelül 5-10 perc alatt süsd aranybarnára.
Ha kész a levesed és a kenyérkockák is elkészültek, már tálalhatod is. Akár az újévi menüsorba is bekerülhet ez a finomság!
Forrás: brigitte.de