Friss, gyors, nyári! – Saláta paradicsommal és dinnyével
A nyári saláták igazi életmentők, amikor a konyhában töltött időt a minimumra szeretnénk csökkenteni, de mégis valami finomra és könnyűre vágyunk. Hiszen ki akar hosszasan főzőcskézni 35 fokban? Ilyenkor lépnek színre a saláták: gyorsan elkészíthetők, laktatóak, mégis megőrzik a könnyedséget, amit a nyári napok megkívánnak.

Az idényzöldségek és gyümölcsök ilyenkor a legízesebbek, a piacon pedig szinte kérlelnek, hogy tegyük őket a tányérra. A lédús dinnye, a ropogós uborka vagy a zamatos paradicsom nemcsak színt, hanem frissességet is visznek az ételbe. A gyümölcsök egyébként remekül működnek sós alapanyagokkal is – egy kis feta, pár szem dió, és máris kész egy izgalmas ízrobbanás. A nyári saláták nemcsak ebédre vagy vacsorára jók, de tökéletesek piknikhez vagy grillpartira is. És a legjobb bennük? A variációk száma végtelen! Most a sárgadinnye és a paradicsom van a porondon.
Ennek a finom salátának a hozzávalói:
fél sárgadinnye
1 db vöröshagyma
7,5 dkg áfonya
60 dkg paradicsom
10 dkg mozzarella
2 evőkanál ecet
3 ág petrezselyem
1 teáskanál magos mustár
2 evőkanál mogyoróolaj
1 teáskanál méz
só, bors
A dinnyét mosd meg, magját távolítsd el, hámozd meg majd szeld fel hasábokra. A paradicsomot mosd meg és vágd őket félbe. A hagymát szintén pucold meg és karikázd fel. A sajtot szeleteld fel kockákra, vagy ha kisebb méretű, akkor felezd el őket. Az áfonyát mosd meg és hagyd lecsöpögni. A petrezselymet szintén öblítsd át, szárítsd meg majd aprítsd fel a leveleket. A folyékony hozzávalókból és a fűszerekből készíts öntetet, de úgy, hogy az olajat a végén szinte cseppenként add hozzá és egy habverő segítségével kevered hozzá a többi összetevőhöz. Tálalás előtt öntsd az öntetet a salátádra.
Forrás: brigitte.de